Under hösten 2012 gick det kommunala bostadsbolaget Örebrobostäder ut och berättade att man skulle satsa 600 miljoner kronor på stadsdelen Vivalla. Man pekade på ett behov av att renovera och utveckla bostäder. Men i projektet finns också en arbetsmarknadssatsning. Det skrevs in ett krav i upphandlingen att entreprenören som vann var tvungen att sysselsätta mellan 50 och 80 personer. Det skulle vara boende i Vivalla, som antingen skulle få en anställning eller en praktikplats.
– Att ställa sociala krav på entreprenören är ett led i arbetet med att minska arbetslösheten i Örebro, säger Lena Baastad, Socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande.
Byggföretaget Skanska vann upphandlingen och accepterade kraven på praktikanter och nyanställningar. Renoveringsarbetet började i maj 2013 och just nu river man ur flerbostadshus på Visgatan i Vivalla. Arbetet är i full gång och totalt har man tagit in elva personer på praktik. Av dessa har tre personer fått en tillsvidareanställning. Öbo, den politiska majoriteten och Skanska är nöjda över arbetet och att man har kunnat anställa tre personer genom projektet. Delar av den politiska oppositionen tycker däremot att man borde ha kunnat anställa fler.
– Ett misslyckande, säger Murad Artin, kommunalråd för Vänsterpartiet.
– Projektet har inte fungerat bra och alldeles för få har fått jobb, säger Fredrik Persson, kommunalråd för Miljöpartiet.
– En totalflopp, säger Staffan Werme, kommunalråd för Folkpartiet.
Prioriterade grupper
För att få en praktikplats genom projektet ska man vara bosatt i Vivalla och vara inskriven hos Arbetsförmedlingen, några andra krav finns inte. Murad Artin (V) menar att man borde ha fokuserat på unga, utrikesfödda personer som är arbetslösa och boende i Vivalla.
– Det är en grupp som vi försöker prioritera och hade personerna bara kommit från den gruppen så hade elva stycken kanske varit ett steg på vägen. Men som det ser ut nu, och med tanke på att projektet kostar 600 miljoner, så måste man säga att det är ett misslyckande, säger han.
Staffan Werme (FP) menar att renoveringen även ställer till det för dem som bor i området då hyran kommer höjas efter att renoveringen står klar.
– Vissa kommer inte ha råd att flytta tillbaka till sin lägenhet, säger han.
Ett fyraårigt projekt
Ingen av de tre som har blivit anställda har blivit det av Skanska som vann upphandlingen, utan hos underentreprenörer. En hos en städfirma, en på ett konsultföretag och en inom Örebro kommun. Och att ge någon en praktikplats bekostas inte heller av någon av entreprenörerna, utan av Arbetsförmedlingen. Men samtidigt är man bara sex månader in i ett fyraårigt projekt.
– Projektet är fortfarande bara i första etappen och anledningen till att vi inte kan ha fler praktikanter just nu är att vi måste ha handledare åt alla, säger Patrik Ihrstedt, distriktschef för Skanska.
– Det här är det första projektet i landet som ställer krav på att sysselsätta boende i området man arbetar i. Huruvida antalet anställda är för lågt vet inte jag i nuläget, säger Lena Baastad (S).
”Glad över att ha fått chansen”
Vissa av dem som har fått praktik genom projektet tycker att de inte har fått det som de har blivit lovad och att praktiken inte når upp till deras förväntningar. Andra är nöjda över chansen att få visa vad man går för. En av dem är 36-årige Niklas Törnström som gått arbetslös i två och ett halvt år. Han har praktik tre dagar i veckan och får utbildning de resterande två dagarna. På arbetsplatsen sätter han upp reglar och hjälper till vid golv- och takläggning.
– Det fungerar bra och jag får lära mig mycket nytt. Det är tråkigt att inte få samma lön som de andra byggarna och att inte veta hur länge jag får vara kvar på praktiken. Men det är god stämning på arbetsplatsen och jag är glad över att ha fått chansen, säger han.
Pontus Kinnander