BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag vill förtydliga att det största ansvaret för att jobba med klimatanpassning ska ligga hos kommunerna, och i Göteborg har man jobbat mycket med frågorna. Det är därför jag valde att komma hit för att prata om klimatanpassning.
Karolina Skog var tidigare kommunalråd i Malmö, som drabbades av ett kraftigt regn 2014. Då uppstod enorma skador på kommunens infrastruktur, just eftersom det inte var anpassat för liknande extrema händelser som väntas öka med klimatförändringarna. Att klimatanpassa är smart politik rent ekonomiskt, menar hon nu.
– Att klimatanpassa betyder att man tänker efter före. När man bygger nytt kan man göra smarta lösningar till låga kostnader, men om man stoppar huvudet i sanden kan det bli oerhört dyrt, säger Karolina Skog.
Hon framhåller att det är viktigt att arbetet görs i kommunerna.
– Det ska vara decentraliserat ansvar och decentraliserad finansiering. Men vi har identifierat att det finns några geografiska platser i Sverige där läget är så svårt att staten behöver gå in och stötta. Det första stället där vi gör det är Göta älv. Vi skjuter till nästan 100 miljoner för klimatanpassning här.
Utöver de nya reglerna och de närmare 100 miljonerna till klimatanpassningen kring Göta älv planerar dessutom regeringen en förändring i reglerna kring vatten- och avloppstaxan, för att den ska kunna användas för att finansiera insatser mot klimatförändringarna.
– Det är en jätteviktigt del i det här arbete, säger Ulf Kamne (MP).
Han är glad över berömmet från ministern, men säger att det inte är helt frivilligt som Göteborg jobbar så mycket med frågan.
– Det är roligt att få beröm såklart. Men det är inte bara för att vi är så fantastiska som vi kommit långt, utan det är för att vi är så utsatta av vatten. Så det är rent praktiska frågor som gör att vi behöver anpassa oss.
Ulf Kamne målar upp nästan apokalyptiska scenarion över hur Göteborg kan drabbas av klimatförändringarna.
– Vid ett rätt kraftigt regn kommer det forsa så mycket vatten med så mycket kraft ner för Linnégatan att man kommer sköljas med om man står där. Då måste vi ha ett sätt för att det ska gå att komma till exempelvis Sahlgrenska universitetssjukhuset trots skyfall.
Till 2070 måste det, enligt beräkningar, stå portar ut mot havet för att Göteborg ska kunna ligga kvar där staden är nu. Om inga insatser görs kommer området kring Göta älv att bli obeboeligt och inom bara 50 år skulle hela staden behöva flytta längre in i landet, enligt Ulf Kamne.
– Men den insatsen är så enorm att det gäller att agera innan dess. Skulle det komma ett så kraftigt regn skulle Göteborg inte klara det, som det ser ut i dag.
När kan jag ringa upp dig och du kan svara: Nu klarar vi ett sådant regn?
– Ungefär fyra år, skulle jag uppskatta att det kommer ta. Vi har ett skyfallsarbete som sattes igång för flera år sedan och som nu är i slutfasen vad gäller beredning. Nu kommer åtgärderna och de tar ett tag att införa.
Varför har inte det här gjorts innan?
– För att vi inte vetat vad det är vi behöver göra. Sedan är det svårt med nuvarande regler, kring exempelvis VA-taxan, att finansiera de satsningar som behövs. Men det kommer bli enklare nu.