– Det är en förstärkning av det vi redan visste. Nu finns inget utrymme för tvekan. Vi måste gå bort från fossilberoendet och basera politiken på förnybara och hållbara lösningar, säger miljöministern.
Från IPCC-rapporten framstår det tydligt att det behövs stora insatser för att världen inte ska brinna upp. Vad vill du att Sverige gör nu?
– Vi behöver ett stoppdatum för när vi inte längre ska sälja fossila bränslen. Vi måste använda oss av de lösningar som miljöpolitiken har lett fram till som elektrifierade transporter, industriteknik för att bli av med fossilberoendet och en cykelinfrastruktur för transporter. Vi kan inte ha fossilberoende bilar och då ska vi inte heller sälja dem. Sverige måste gå före och säga att vi inte får utvinna fossila bränslen. Och alla måste gå i samma riktning. Vi måste undvika återvändsgränder, som till exempelvis kärnkraften som är för dyr och för långsam. Om vi för in mer kärnkraft blir det oerhört svårt att klara klimatfrågan.
Är det möjligt att få bort fossila bränslen?
– Ja, det är möjligt. Men vi måste få andra partier att inte stoppa förslag och se allvaret. Det här är en väckarklocka och vi kan också se att industrin och arbetslivet bejakar lösningar. Bara att Volvo har sagt att de inte ska sälja bensinbilar om tio år, säger en hel del. Vår klimatpolitik levererar lösningar, men alla måste släppa sargen och släppa beroendet av det fossila bränslet.
Axfood, som ingår i företagsnätverket Hagainitiativet, har twittrat att det är politiken som förhindrar miljöarbetet och inte näringslivet. Vad säger det dig?
– Det är positivt att det kommer från näringslivet att de vill skynda på arbetet. Det har ju varit en enorm lobbyism mot klimatarbetet, där man vill stoppa och förhindra flygskatten och bonus malus-skatten på bilar. Vi har kommit till ett läge där företagen inte kan hålla kvar vid gamla lösningar utan vi måste ställa om nu. Det som behövs nu är att näringslivet, andra partier släpper sitt motstånd och inte motarbetar klimatarbetet. Det har bidragit till att det går så långsamt. Ta bara flygskatten. Det höll på att fälla regeringen 2017 och orsakade en regeringskris. Man måste sluta stoppa klimatpolitiken för att kunna stoppa klimatkrisen.
Hur har vi kunnat hamna här trots Parisavtalet?
– Länderna i Parisavtalet har inte tagit det här på tillräckligt stort allvar. Man har inte levt upp till de löften man gett. Jag vill att man på klimattoppmötet i Glasgow senare i år kräver att man stoppar investeringar i kolkraften och att den fossila eran är slut. Vi behöver en ny era med förnybara energikällor. Det krävs för att klara klimathotet.
Är du förvånad över rapportens slutsats?
– Jag har ju under en längre tid följt klimatarbetet och klimatfrågorna. Vad vi kan se nu i rapporten är en sammanställning av många klimatvariabler som exempelvis kolsänkor, temperaturer och havsnivåer, och vad det har gjort med klimatet. Jag tror att vi nu kan göra något åt det här eftersom vi har lösningarna och att vi nu har folket med oss, det stöd som behövs.
En aktuell debatt just nu är Cementa och beslutet att de inte får bryta kalksten på Gotland. Cementproduktion har ett högt koldioxidutsläpp – ställer rapporten här den debatten i annat ljus?
– Det är ju främst en domstolsprövning som handlar om grundvattnet. Men vi behöver hitta andra lösningar och från regeringens sida anser vi inte att industrin kan fortsätta använda tekniker som har klimatpåverkan. Vi har drivit på hårt för andra lösningar. Vi måste använda oss av mer hållbara byggmaterial och ha en färdplan för ett fossilfritt Sverige. Men det måste göras mycket mer från byggsidan och cementindustrin.