Nästa vecka är miljövänliga veckan i Sverige och i Örebro drar nätverket Handla miljövänligt igång en kampanj för att få oss att handla mer ekologiskt och rättvisemärkt.
– Vi vill att folk ska bli uppmärksamma på vilka val de kan göra och att det är enkelt att köpa ekologiskt. Det är när man inser att det kan finnas bekämpningsmedel i frukten som man ger sina barn som man reagerar, säger Maria Hellström, från nätverket Handla miljövänligt.
I år har nätverket granskat utbudet i 26 livsmedelsbutiker i Örebro. Där har de letat på hyllorna efter ekologiska och rättvisemärkta varor. Totalt ingick tolv varugrupper i granskningen, sex ekologiska (mejerivaror, kaffe, bananer/vindruvor, kött, potatis) och sex rättvisemärkta (kaffe, te, bananer, choklad, kakor/kex, glass).
– Kaffeodlingar använder väldens farligaste bekämpningsmedel. Bananer, vindruvor och potatis hör också till de mest besprutade grödorna. Det skadar både miljön och människorna som arbetar på odlingarna, säger Maria Hellström.
Positiv utveckling
Bara Coop i Marieberg fick full pott, men 15 av de 26 butikerna i granskningen hade minst tio av varorna i granskningen.
– Jag blev jätteglad. Det här visar ju att örebroarna har stora möjligheter att byta ut fler varor mot ekologiskt. Jag tycker att det har hänt mycket de senaste åren, säger Maria Hellström.
Bara Lidl och Netto fick riktigt låga poäng, där fanns bara fyra, respektive tre av de utvalda varorna.
– Jag tror att det är en strategi som butiksägarna väljer. Vissa kedjor satsar mest på låga priser, säger Maria Hellström.
Nu vill nätverket Handla Miljövänligt övertyga örebroarna om att byta ut fler varor på sin inköpslista mot ekologiska alternativ.
– Jag började med att köpa ekologiska bananer för 15 år sedan. I dag handlar jag mellan 80 och 90 procent ekologiskt. När en vara har blivit en vana så lägger jag till något annat, säger Maria Hellström.
Vissa varor är ”lyxvaror”
Det innebär också att hon med tiden har accepterat att vissa varor kostar mer.
– Jag har återinfört begreppet lyxvara. Vindruvor köper jag bara till jul och födelsedagar. Min mormor som är hundra år ger mig perspektiv. Det hon åt en gång om året när hon var ung har vi vant oss vid att äta varje dag, säger hon.
Och det finns många andra sätt att vara sparsam än att stirra på prislapparna i butiken, menar Maria Hellström.
– Vissa säger att det är dyrt, samtidigt som vi kastar bort var femte matkasse som vi bär hem. Vi behöver miljöanpassa vårt tankesätt, säger hon.
Åsa Wilson