BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det är ett nödvändigt steg för en hållbar verksamhet och en hållbar framtid. Vi har tagit bort det helt i restaurangerna, men palmolja finns i nästan allting. Vi försöker att minimera användningen och hitta alternativ i all övrig verksamhet också, berättar Ramiro Fuentes, hållbarhetsansvarig på Universeum.
30 miljoner hektar regnskog borta
Palmolja som livsmedel är egentligen inget skadligt, utan det är produktionen som gör oljan till en stor miljöbov. Oljan utvinns ur oljepalmer, som odlas i stora plantager i framför allt Indonesien och Malaysia. Enorma arealer av världens mest artrika regnskog har där huggits och bränts ned och ersatts av endast oljepalmsodlingar. Detta gör att människor, djur och växtarter har trängts undan. I dagsläget har över 30 miljoner hektar regnskog huggits ner, vilket motsvarar två tredjedelar av Sveriges yta. Det finns planer på att fördubbla produktionen redan till år 2020. Förutom hoten mot viktiga och ovärderliga ekosystem bidrar omvandlingen av tropikskog till stora utsläpp av växthusgaser och har negativa effekter på de omgivande områdenas tillgång till rent vatten. Ursprungsbefolkningarnas rättigheter åsidosätts och lokalbefolkningarnas intressen hotas.
Ramiro Fuentes hoppas på att fler ska följa deras exempel och aktivt välja bort produkter med palmolja.
– Vi vill försöka inspirera och få spin off-effekter. Vi hoppas att både partner och gäster ska göra egna aktiva val för att få bort palmoljan.
Billig olja att framställa
Palmolja används för egenskaper som att den är fast i rumstemperatur och inte kräver härdning. Den är billig att framställa och mellan fyra till nio gånger mer produktiv att odla än till exempel raps och solros enligt Världsnaturfonden. Den är grön året runt och kräver mindre vatten, gödning och bekämpningsmedel än andra oljeväxter.
Oljan förekommer i bland annat margarin, glass, kakor, choklad, snacks, stearinljus, tvål, rengöringsmedel och kosmetika, och det kan vara sådana produkter som är svåra att byta ut. Ramiro Fuentes medger att arbetet inte är helt enkelt, men ändå helt görbart om man lägger manken till.
– Man måste våga ställa krav på sina leverantörer och ibland även byta ut dem eller byta produkter.
I Göteborgs kommun har man sedan 2011 ett uppdaterat Måltidsprogram som ska tillämpas av de verksamheter i kommunen som ansvarar för upphandling, tillagning och servering av mat. Där nämns palmoljan endast i en kort mening: "Minska användandet av palmolja då mycket av oljepalmsodlingen sker på mark som varit regnskog."
Men enligt Ulla Lundgren, miljöutredare för hållbar mat, är användandet av palmolja ingen stor sak i kommunens verksamheter.
– Nej, vi använder väldigt lite. Vi lagar 80 procent av maten från grunden och palmolja finns framför allt i halvfabrikat som vi har väldigt lite av. Det finns mycket palmolja i godis och sådant, men det är ju ingenting som vi serverar, förklarar hon.
Hon är väl medveten om hur produktionen av palmolja går till, men menar att det är just de stora företagens halvfabrikat i affärerna man får se upp med.
– Sedan använder vi också till största del saker som är tillverkade i Sverige på grund av annan miljöpåverkan.
Måste visas i innehållsförteckning
Från och med den 13 december 2014 gäller en EU-förordning som innebär att producenterna måste ange vilka vegetabiliska fetter/-oljor som finns i produkterna. Tidigare redovisades sällan palmolja i innehållsdeklarationen utan kunde gå under benämningen "vegetabiliskt fett" eller "vegetabilisk olja". Det finns även så kallad certifierad palmolja, en benämning som de stora företagen ofta lutar sig mot. Bransch-organet Livsmedelsföretagen har lovat att all palmolja i svenska livsmedel ska ha sådan certifiering. Men enligt flera miljöorganisationer så är certifieringen ihålig och handlar endast om att tillverkarna betalar en avgift till branschorganet. Själva oljan kan fortfarande ha vilket ursprung som helst.
Fler företag och institutioner än Universeum och Göteborgs kommun har gått ut med att de aktivt försöker motverka palmolja. Men överlag så ökar användandet ändå. Produktionen har hittills mer än tiodubblats var tionde år och ännu finns inga tecken på att takten slås av, enligt Naturskyddsföreningen.