– Vi kan se att halten av PFOS överskrider EU:s miljökvalitetsnorm. Gränsen är satt vid 9,1 mikrogram per kilo. I fiskarna från Hjälmaren har vi hittat halter på mellan 9 och 15 mikrogram per kilo, säger Lindsay Gateman, vattenvårdshandläggare på länsstyrelsen i Örebro.
De sämsta värdena uppmättes i Storhjälmaren, medan fiskarna i Mellanfjärden och Hemfjärden hade något bättre värden.
Går att äta
Halterna som ligger strax över gränsvärdet är högre än de värden som har uppmätts i mer orörda sjöar i Sverige. Men i sjöar som finns nära stora städer, där det bor många människor, kan man se liknade nivåer.
– Det är ingen fara att äta fisken från Hjälmaren så länge man följer Livsmedelsverkets rekommendationer. Det finns en god marginal. Gränserna för dagligt intag av PFOS ligger högre än så här, därför kan människor fortsätta att äta fisken, säger Lindsay Gateman.
Hur halterna påverkar djuren är däremot oklart.
– Djur som bara äter fisk under många år kanske kan få i sig höga värden, men det vet vi för lite om, säger Peder Eriksson, enhetschef för vatten och naturmiljö på länsstyrelsen i Örebro.
PFOS förbjöds 2008, men eftersom det är ett miljögift som bryts ner extremt långsamt kommer utsläppen att finnas kvar i naturen under lång tid.
– Det är inte bra naturligtvis och det är oroväckande att ämnen som det här kommer ut i naturen. Vi behöver begränsa utsläppen av den här typen av resistenta miljögifter, säger Peder Eriksson.
Men han tror inte att de förhöjda PFOS-halterna i Hjälmar-abborrarna kan förklara de höga halterna i länets trafikdöda uttrar.
– Det betyder att vi måste titta närmare på det här under 2016. Vi ska undersöka fler vatten, exempelvis Söderhavet i Kvarntorp, och vi ska undersöka fler fiskarter, säger Peder Eriksson.
Miljögift i fler döda uttrar
Nya färska siffror från Naturhistoriska riksmuseet visar dessutom att problemen med höga halter av PFOS i uttrarna kvarstår. Ytterligare tre döda uttrar från länet har nyligen analyserats. Och två av dem har PFOS-värden som ligger högt över snittet.
– Den med högst värde hittades i Hjälmarsholm i Östernärke. Totalt kan man säga att 80 procent av de trafikdöda uttrar som har hittats i Örebro län har höga PFOS-värden över riksgenomsnittet, och vi ser ingen förbättring än så länge, säger Anna Roos, intendent på enheten för miljöforskning- och övervakning på Naturhistoriska riksmuseet.
Hon menar att PFOS är ett stort och allvarligt miljöproblem som myndigheterna har svårt att hantera.
– Man vet inte riktigt hur man ska tackla det eller hur man ska kunna sanera problemområden, samtidigt som ämnet är väldigt stabilt så det bryts inte ner. Jag tycker att det är alarmerande att vi har det i vår natur, säger Anna Roos, som i dagarna håller på att sammanställa en ny stor studie om PFOS i uttrar.