Svartån och de övriga 20 testplatserna ingår i ett stort nationellt projekt som ska kartlägga förekomsten av PFAS i naturen, främst i vattendrag. Uppdraget kommer från regeringen och flera myndigheter deltar, bland annat Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket. PFAS har upptäckts i dricksvatten på andra ställen i landet, bland annat i Kallinge, Halmstad och Uppsala.
— Vi har inga direkta misstankar om att det ska finnas PFAS i Svartån, men vi vet inte eftersom det inte har kontrollerats förut. Vi har gjort ett fåtal andra mätningar av miljögifter i Svartån. Bland annat för två år sedan då vi hittade spår av läkemedelsrester i vattnet utanför reningsverket, säger Karin Runnels.
Om PFAS finns i Svartån är det troligen väldigt utspätt.
Långsam nedbrytning
Vattenproverna testas för 26 olika perfluorerade ämnen, varav PFOS och PFOA kanske är de mest kända. PFOS har tidigare bland annat använts i ett speciellt brandskum för flygplansbränder, men förbjöds av EU 2008. Tester på djur har visat att PFOS bland annat orsakar hormonrubbningar och förändringar på levern. Förra året togs prover på sju uttrar som påträffats döda i södra länet. Sex av dem hade höga halter av PFOS i kroppen, men det var inte miljögiftet i sig som var dödsorsaken.
Reservtäkt åt USÖ
Hur lång tid det tar för PFOS och andra perforerade ämnen att brytas ned i naturen är inte klarlagt, det har gjorts för lite forskning i ämnet.
— Men vi vet att PFAS är betydligt mer persistent än tidigare kända miljögifter som DDT och PCB, som har en halveringstid på ungefär 20 år i miljön, säger Karin Runnels.
Det tas två prover från Svartån, ett vid Stora Holmen och ett vid Karlslund.
— Kommunen bad oss ta prov vid Karlslund eftersom det är en vattentäkt, vattenverket ligger där, berättar Karin Runnels.
USÖ diskuterar att anlägga en vattentäkt i Svartån vid Stora holmen intill sjukhusområdet, så där tas också ett prov. Vattentäkten ska vara en reserv och enbart användas om sjukhuset inte kan använda det kommunala vattnet, vilket exempelvis hände förra året då förorenat vatten från en läckande toalett på Svampen rann ut i vattenledningarna. I Örebro tas även prover från bland annat Lillån i Rynninge mittemot gamla CV-orådet.
— Lillån testas för att den rinner förbi områden med verkstadsindustri, grafisk verksamhet och andra näringar som kan använda eller ha använt perfluorerade ämnen.
PFOS vid flygplatsen
Merparten av vattendragen som testas i länet ligger i Örebro, Karlskoga och Kumla.
— Vi har exempelvis tagit prov vid reningsverket i Karlskoga och inne på Boforsområdet. Men inte vid Sakab, där har tester
redan visat att det finns spår av PFOS.
Tidigare i år upptäcktes även höga halter av PFOS i ett vattenprov som togs norr om Örebro flygplats.
— Nu har vi tagit två prover söder om flygplatsen för att se om PFOS finns där med, uppger Karin Runnels.