Miljön på Sis-hemmet: Intorkade spyor och risk för sjukdom
Bild: JO / Skärmdumpar
Dagens ETC
På Sis-avdelningen Freja placeras ungdomar med omfattande behov av specialiserad vård och omsorg. Men lokalerna är slitna och hygienen hälsovådlig – och problemen är kända sedan 2017. Nu kräver JO-chefen Gunilla Bergerén förändring.
– Hur länge kan man placera barn och unga här, när det är känt att förhållandena är på det här viset?
”Lokalerna är mycket hårt slitna och inredningen är avskalad. Boendeutrymmena ger närmast ett kargt intryck och har en torftig inredning. Det var kläder och saker slängda i rummen och badrummen var smutsiga. Ett av badrummen gav ett mycket motbjudande intryck eftersom det där fanns något som uppfattades vara intorkade kräkningar.”
Så sammanfattar Justitieombudsmannen, JO, sitt intryck av miljön på Sis särskilda ungdomshem Rebecka i Skå utanför Stockholm. Myndigheten har inspekterat avdelningen Freja, och lämnar nu svidande kritik med krav på åtgärder.
– Det är allvarligt, de förhållanden som de vårdas under där, säger Gunilla Bergerén, som är enhetschef på JO och var den som ansvarade för inspektionen.
– Dels är det väldigt påvert inrett och slitet, dels finns de sanitära problemen som kan vara sjukdomsalstrande. Hur länge kan man placera barn och unga här, när det är känt att förhållandena är på det här viset?
Inlåsta ensamma
Det var i september som JO genomförde en så kallad Opcat-inspektion på avdelningen. Opcat är det fakultativa protokollet till FN:s konvention mot tortyr och annan omänsklig behandling. I inspektionsprotokollet, som nyligen blev offentligt, är JO hård i sin kritik.
– Det är helt enkelt ovärdigt att ha dem placerade så här, kommenterar Gunilla Bergerén.
JO kritiserar också att flera intagna fortsätter att vårdas på Freja, efter att de bedömts vara redo för utskrivning. Då är det egentligen socialtjänsten som ska placera ungdomen på ett lämpligt boende utanför Sis. Vidare påpekar de att flickor låses in på rummen utan mandat och att vård i enskildhet i praktiken är standard, snarare än en undantagslösning.
Freja inspekterades inom ramen för JO:s granskning av alla fyra särskilt förstärkta avdelningar i Sverige, SFA. Det är en relativt ny typ av vårdenhet som är till för kraftigt utagerande och/eller självskadande ungdomar. Det gäller individer med autismspektrumtillstånd och/eller intellektuell funktionsnedsättning, annan svår psykiatrisk problematik och/eller beroende. De placerade ungdomarna är kort sagt i behov av mycket omsorg och specialiserad vård.
Smutsigt och äckligt
I augusti vittnade flera ungdomar inifrån Rebecka om brister på Sis-hemmet. De skickade bilder till Aftonbladet på nedklottrade, smutsiga och slitna lokaler. En ungdom hade, i brist på persienner, klistrat upp papper på sitt fönster med hjälp av tandkräm för att stänga ute solen.
Enligt JO:s inspektionsprotokoll uttrycker de intagna att lokalerna är ”fett dåliga”. Bristen på gardiner påpekas, samt att det ofta är stopp i avloppet. Även personalen uttrycker oro gällande den potentiellt hälsovådliga hygienen i vårdmiljön.
Dagens ETC har dessutom tagit del av vittnesmål som poängterar att det inte bara är Freja som dras med sanitära problem. Även på Sis-hemmets utredningsavdelning Högantorp ska det vara ”smutsigt”, och till och med upplevas som ”äckligt”. En annan ungdom vittnar om att det är ”mögel i duscharna och frågar sig: ”Varför har vi det värre än fängelserna och häktet?”
Ytterligare en skriver att det är det ”sämsta Sis:et jag varit på hittills. Lokalerna är riktigt slitna”, det är personalbrist så att ungdomarna ”knappt erbjuds några aktiviteter och ofta får vi hushålla med maten i flera dagar då de inte beställer in tillräckligt mycket”. En tredje ungdom, som bor på avdelningen Eira på Rebecka, skriver att personalen ”behandlar oss som skit”. ”Ingen lyssnar på oss”, säger hon, och berättar att en ungdom försökt ta sitt liv samma dag. ”Jag är själv en av tjejerna som också kommer ta livet av mig. Jag vill verkligen inte göra det, men jag vill inte bo här.” Hon avslutar: ”Snälla, hjälp oss ut.”
Känt för alla
Redan 2017 fick Rebecka kritik från JO på grund av bristande fysisk miljö. Sex år senare är läget oförändrat. I protokollet från årets inspektion skriver JO att ”det är oacceptabelt att myndigheten trots kännedom om problemen inte har vidtagit några åtgärder för att förbättra situationen”.
– Det var ingen tveksamhet om att det var känt för alla att det var så här, kommenterar Gunilla Bergerén.
David Söderman är institutionschef på Sis-hemmet. Han är medveten om kritiken som kom 2017, men hävdar att ledningen har vidtagit åtgärder. Problemen är ”återkommande men inte konstanta”, förklarar han.
– Vi försöker hjälpa de här ungdomarna att städa och guida dem att hantera sin egen tillvaro. Men det har varit återkommande problem och därför har vi rekryterat en städare som kan gå in även i ungdomsmiljöerna och se till att det är rent och fräscht.
Det nämns intorkade spyor. Då har det ändå gått ett tag.
– Just i det fallet var det en ungdom som var på ledighet, som hade dolt för personalen att det hade hänt. Men det är ingen ursäkt för att det inte är städat där. Det har brustit i rutiner, helt enkelt.
Det är inte första gången ni får kritik av JO. Och i somras fick ni anmärkningar av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, på flera punkter. Hur ser du på ditt ansvar för det?
– Jag är ju ytterst ansvarig för Sis ungdomshem Rebecka och vi tar det här största allvar. Vi vidtar åtgärder, vi hanterar situationer som uppstår. Men jag måste betona också att vi ser en klart ökad vårdtyngd. Det tär på våra resurser.
Att miljön, som JO påpekar, är karg beror delvis på säkerhet, säger David Söderman. Det går inte att ha saker liggande som kan användas som tillhyggen.
I övrigt har lokalernas undermåliga skick att göra med resurser, och där delar Sis tillsammans med regeringen, kommunen och det statliga företaget Specialfastigheter på ansvaret, säger han. Ledningen på Rebecka har länge drivit frågan om renoveringar och ombyggnationer, men kommunen bromsar.