Årets omsättning landar på 15 miljarder kronor med ett positivt resultat på 1,2 miljarder kronor före skatt. På intäktssidan kommer 94 procent från skolpengen och deltagaravgifter som betalas ut av kommunerna där man verkar. Detta enligt Academedias års- och hållbarhetsredovisning för 2022-2023 som släpps idag.
Aktieägarna kan förvänta sig en aktieutdelning på 1,75 kronor per aktie, med målet att dela ut drygt 30 procent av den skattade vinsten. Marcus Strömberg är vd och koncernchef. I redovisningen betonar han att koncernstorlek inte har ett egenvärde i sig:
– Att vara stor har inget egenvärde i sig. Men är man stor så kan man göra skillnad på riktigt. Det är därför vi nu gör, och under de senaste åren har gjort, de största satsningarna och investeringarna på utbildning under vår historia.
Förutom uppköp i Tyskland har man även expanderat i Nederländerna. Målet är att bli en internationell skolgigant som kan och vill förändra och förbättra samhället. Enligt Marcus Strömberg har Academedia en viktig roll att spela när ”demokratins grundvalar utmanas” på olika sätt.
– Aldrig tidigare har utbildning varit viktigare. Framtidstro är avgörande för att vi tillsammans ska kunna hantera samhällsutmaningar som integration, klimatförändringar och ekonomi. För att skapa framtidstro krävs att vackra ord blir konkret handling. Som Nelson Mandela en gång sa, utbildning är det mest kraftfulla verktyget för att förändra världen.
Arbetslöshet påverkar
När friskolejätten ska trendspana för framtiden konstaterar man att ökad arbetslöshet är en av flera faktorer som driver efterfrågan på tjänsterna inom vuxenutbildning. Andra drivande faktorer är invandring, demografisk utveckling, urbanisering och statliga och kommunala satsningar. Marknaden för friskoleverksamhet inom förskolan och grundskolan är "mogen" medan gymnasiemarknaden är i tillväxt.
Idag går var femte gymnasieelev i Sverige på en friskola. Friskolornas andel av elevunderlaget ökar, och Academedia har historiskt ökat sin andel snabbare än andra. I Sverige är det lätt att starta nya skolor utan att investera eget kapital eftersom skolpengen betalas i förskott från kommunerna. När man blickar framåt ser bolaget möjligheter att växa i länder som Frankrike, Spanien och Polen.
Lärare på Academedia-skolor har tidigare slagit larm om omfattande press och fusk med prov och betyg, något som resulterat i att elever fått för höga betyg medan skolorna fått ett högre betygssnitt och blivit mer attraktiva. Från Academedias håll har man viftat bort kritiken och problemen som ”administrativa missar”. Men i årsredovisningen skriver man att den genomsnittliga betygspoängen för koncernens gymnasieelever sjunker – och att det är en konsekvens av att andelen elever som fått ett högre betyg ”...än vad de presterat på de nationella proven sjunkit markant”. Detta efter ett internt arbete ”för ökad likvärdighet i bedömning och betygssättning”.
Anställda erbjuds pulsmätning
Visselblåsningarna till tredje part har mer än dubblats på ett år, från 26 till 66 stycken, medan sjukfrånvaron minskat något. Som komplement till medarbetarundersökningar har man genomfört ett test med löpande pulsmätningar för att undersöka engagemang och välmående på jobbet. Resultatet visade ”högt engagemang samtidigt som upplevelsen av välmående var lägre”. Under kommande år ska alla anställda i hela koncernen erbjudas löpande pulsmätning.