Det är en av Sveriges största industriinvesteringar genom tiderna. SCA:s satsning på 7,8 miljarder kronor i Östrand kommer att påverka jobben, miljön och skogen i Sundsvallsområdet i många år framöver.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Jätteprojektet går under namnet Helios och redan nu kan besökare till industriområdet i Östrand ana storheten i jätteprojektet. En helt ny barackbyggnad har byggts upp intill grindarna till fabriken. Med tre våningar rymmer den 100 arbetsplatser för den nya projektorganisationen. På andra sidan vägen finns en liknande barackby med omklädningsrum och lunchutrymmen.
Som mest kommer närmare 2 000 personer att vara sysselsatta i projektet samtidigt, vilket kan jämföras med de 300 som utgör fabrikens ordinarie personal.
I juni 2018 ska den nya fabriken vara färdig för produktion.
Skogen
I dag kräver Östrandsfabriken drygt 2 miljoner kubikmeter virke per år. Med en fördubblad produktion stiger råvarubehovet till cirka 4,5 miljoner kubikmeter.
SCA räknar med att hämta råvara inom en radie på 40 mil från fabriken. Det är längre än i dag och kommer att kräva fler timmerbilar men även att större volymer virke transporters med tåg. Vedplanen på fabriksområdet byggs också ut för att kunna lagra mer virke och ta emot längre tåg.
Jobben
Det blir inga fler jobb på Östrandsfabriken efter investeringen. Dagens personalstyrka på cirka 300 personer kommer när fabriken är utbyggd att producera mer än dubbelt så mycket massa som i dag, 900 000 ton mot tidigare 425 000 ton.
Däremot räknar SCA med att det skapas mellan 600 och 700 nya jobb i andra delar av logistikkedjan. Fler skogar ska avverkas vilket kräver maskinförare, mer virke ska transporteras vilket ger fler chaufförer jobb. Och det skapas även nya jobb i hamnen då den färdiga massan ska skickas ut i världen.
Enligt projektchefen Ingela Ekebro innebär även en större fabrik ett ökat behov av olika servicetjänster.
– Under byggtiden skapas också affärsmöjligheter för det lokala näringslivet. Alla som kommer hit för att jobba ska bo och äta.
Timrå kommun kommer att samla lokala företag och deras erbjudanden på en särskild sajt kring Helios, en modell som även användes för E4-bygget i Sundsvall.
Energin
Redan i dag levererar fabriken överskottsvärme till Timrå och Sundsvalls fjärrvärmenät. Med utbyggnaden blir Östrand också en stor elproducent. Via ångturbiner i massatillverkningen kommer man att producera cirka 1,2 TWh el, hälften används i den egna fabriken, men resten kan säljas ut på nätet.
Miljön
Utsläppen i vatten och luft av bland annat kväveoxider, svavel och fosfor kommer att öka då produktionen fördubblats, även om utsläppen per ton blir mindre.
Både SCA och Naturvårdsverket överklagade miljödomstolens beslut om tillstånd för den nya fabriken. För SCA handlade det om att domstolen skärpte miljökraven på den befintliga fabriken. För Naturvårdsverket gällde det utsläpp av kväveoxid och svavel.
Förhandling i Miljööverdomstolen hölls den 8 juni.