Regeringen vill satsa 1,7 miljarder för att renovera miljonprogrammen så de blir energieffektivare. Hyresgästföreningen menar att det är för lite pengar.
– Rot kostar 14 miljarder per år, säger ordförande Marie Linder.
Fastighetsägare ska kunna söka statliga pengar för att energieffektivisera bostäder i Sveriges miljonprogramsområden. Regeringen vill totalt avsätta 1,7 miljarder kronor under de kommande fyra åren. Hyresgästföreningen välkomnar förslaget som positivt och tycker det är ett steg i rätt riktning. Samtidigt måste det till ännu mer pengar för att åstadkomma tillfredsställande energieffektivisering av hela det svenska miljonprogrammet.
– Vårt förslag var två miljarder kronor årligen för den här typen av åtgärder. Vill man åstadkomma lämplig nivå för energieffektivisering behövs mer pengar. Husen har mycket sämre energiprestanda än vad de skulle kunna ha. Men det är fortfarande ett steg i rätt riktning säger Hans Dahlin, miljöexpert på Hyresgästföreningen.
Regeringen har kommit överens med Vänsterpartiet om satsningen. Fastighetsägare kan få bidrag om de renoverar bostäder så de blir mer energieffektiva. Det kan till exempel handla om att sätta in värmeväxlare, isolera bättre eller byta ut fönster.
Finns i budget
Förslaget finns i budgeten som regeringen lägger fram på torsdag. Sammanlagt kommer 200 miljoner kronor att satsas första året och 500 miljoner kronor per år under resten av mandatperioden. Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder jämför med vad rot-avdraget kostar skattebetalarna årligen.
– Rot får inte användas till hyresrätter. I dag får det ägda boendet 14 miljarder kronor per år till ombyggnader och renoveringar. Till vad används pengarna om man vill växla till hållbara lösningar framöver? Det tycker jag är viktigt att fundera på. Visst, en villaägare kanske använder rot till att installera ett energieffektivare kök, men pengarna kan lika gärna användas om man bygger en trätrall eller ett fritidshus.
Prioriterat för Kaplan
I Miljöpartiets bostadspolitik har energieffektivisering av miljonprogrammen länge varit en prioriterad fråga. Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) är därför nöjd med regeringen förslag.
– Framförallt kommer vi närmare målet, att vi ska ha ett energieffektivt samhälle där vi har koldioxidneutralitet som en viktigt beståndsdel i att möta framtiden. Och det kommer att skapa jobb, det kommer att ge betydande införsel av idérikedom i de här områdena, säger han till Sveriges Radio.