Antalet bolag inom välfärdstjänster fortsätter att växa. Förra veckan meddelade Humana, som gjorde en vinst på 149 miljoner kronor 2015 på sin verksamhet inom äldreomsorg och LSS-boenden, att de ska börsintroduceras. Största ägare är det brittiska riskkapitalbolaget Argan Capital.
Nordens största omsorgsföretag Attendo gjorde samtidigt 993 miljoner kronor i vinst förra året, enligt årsredovisningen som presenterades i slutet av februari.
Färska siffror visar att det går bra även för vårdjätten Capio. Enligt bokslutet gjorde företaget förra året en vinst på 592 miljoner kronor före räntor, skatt och nedskrivningar.
Tillsammans gör de tre jättarna alltså en vinst på mer är 1,7 miljarder kronor. Men vinsterna är motiverade, säger representanter för både Capio och Attendo till Dagens ETC.
– Vinsten är en förutsättning för att vi ska vara en långsiktig aktör som vågar göra investeringar, som vågar satsa på att utveckla kvalitet och att investera i våra anställda. Motsatsen vore att vi gick med förlust och behövde täcka underskottet genom att dra ner någonstans. Det vore en mycket sämre situation för dem som är beroende av verksamheten, säger Stefan Svanström, kommunikationschef på Attendo.
”Vi har kostnadsansvar”
Capios informationsdirektör Henrik Brehmer säger att sjukvården är en verksamhet som kräver investeringar, vilket förutsätter att det finns ett överskott.
– Det är så det fungerar. Vi har totalt kostnadsansvar för vår verksamhet med personal, investeringar i byggnader och it-plattformar bland annat. Landstingen som beställer vård ersätter oss för den vård de köper, men därutöver får vi inte några pengar. Därför måste vi göra ett överskott, säger han.
Men snart kan det vara slut med vinsterna för välfärdsbolagen. I november läggs regeringens välfärdsutredning fram. Uppgiften är att ta fram ett regelverk för att se till att skattepengarna inte används till annat än de är avsedda för.
– De resurser som avsätts för välfärden ska användas till välfärd. Vi har gått långt i Sverige med att släppa in privata aktörer, det har skapat fördelen att det finns många aktörer, men det har också gett brister i resursanvändningen, säger civilminister Ardalan Shekarabi till Dagens ETC.
Kritiseras för att vara tandlös
Både Attendo och Capio återinvesterar redan i dag delar av vinsten. Capio lät förra året 400 miljoner kronor gå tillbaka till verksamheten. Attendo har som princip att dela ut 30 procent av vinsten i aktieutdelning till ägarna, resterande 70 procent återinvesteras.
Välfärdsutredningen kommer enligt Ardalan Shekarabi att innehålla förslag på regler för hur skattepengarna får användas.
– Huvudregeln är att resurserna ska återinvesteras. De ska gå till verksamheterna och inte till skatteparadis, säger Ardalan Shekarabi.
Blir det ett tak för hur många procents vinst välfärdsbolagen tillåts göra?
– Det kommer att finnas med i utredningen.
Men redan innan utredningen är klar har den kritiserats för att vara tandlös. En av skeptikerna är Arne Johansson, som var med och drev Folkkampanj för gemensam välfärd i den senaste valrörelsen.
– Man hänskjuter frågan till en utredning som aldrig blir klar. Det är ett bra sätt att få bort den, säger han.
Arne Johansson är också kritisk till de tilläggsdirektiv som kom i november förra året och handlar om att ta fram kvalitetsmått för välfärden. Det kan till exempel vara krav på viss personaltäthet, men kritikerna menar att det är ett sätt för regeringen att flytta fokus från miljonvinsterna.
– Signalen är att man ska kompromissa, man bjuder in till diskussion med allianspartierna. Det ser inte bra ut för tillfället. Den så kallade rödgröna regeringen är otroligt pressad just nu, säger han.