Frölunda, Hjällbo och Biskopsgården. De är bara några av de områden som berörs. Mellan 2014 och 2025 räknar allmännyttan med att lägga 13 miljarder på upprustningen av miljonprogramslägenheter i Göteborg. Då är hälften av renoveringarna ändå redan gjorda.
En stor del av diskussionen om upprustningen rör energieffektivisering. Den rödgröna regeringen vill satsa 1,7 miljarder kronor under mandatperioden just på att energieffektivisera Sveriges miljonprogramsboenden och har kommit överens med Vänsterpartiet om detta.
”En god investering”
Framtiden som sköter förvaltandet av allmännyttans bostäder vill inte kommentera politiska beslut, men konstaterar att de har råd att underhålla utan lån och subventioner. Företrädare för de privata fastighetsägarna, tycker inte att subventioner är rätt väg. De menar att det gör att fastighetsägare skjuter nödvändiga investeringar på framtiden, samt att tillskottet av pengar leder till kostnadsökningar som inte försvinner när subventionerna gör det.
– Det kanske viktigaste skälet är att det finns en stor orättvisa. Framför allt mot dem som har varit framsynta och gjort investeringar när de behövdes. De som har varit sämst i klassen belönas när subventionerna kommer. Samtidigt kan jag se att det finns behov av stimulans för att energieffektivisera gamla fastigheter, säger Rudolf Antoni som är näringspolitisk chef på Fastighetsägarna.
Han menar att de hellre skulle se att pengarna läggs på kunskap, det skulle kunna vara att erbjuda energikonsulter.
Alla är överens om att energieffektivisering är en god investering för att det leder till stora kostnadsminskningar.
Hyresgästföreningen tycker dock att pengar måste till.
– SBAB gjorde en undersökning som visade att över 53 procent av hyresgästerna är oroliga över att få för höga hyror under den närmaste framtiden, säger Pedram Kouchakpour som är chef för förhandlingsenheten på Hyresgästföreningen.
Inga miljöpremier
Han menar att hyresgästerna oroas av att upprustningskraven leder till höga boendekostnader.
– Ingen säger hur det ska finansieras, det står i dag och faller med att hyresgästerna finansierar detta med hjälp av hyran. Vi har inga miljöpremier och inget Rot-avdrag för hyresrätten. Skattevillkoren är också väldigt ojämlika jämfört med bostadsrätter och villaägare där man tar ett större samhällsansvar genom bidrag och avdrag. Därför måste det komma till satsningar. Man kan inte räkna med att hela ansvaret för det behovet som finns ensamt ska bekostas av hyresgästerna kollektivt, säger Pedram Kouchakpour.