BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Därför vill jag vara väldigt tydlig med att Mikamottagningen absolut inte ska läggas ner. Vi har aldrig haft några planer på att minska personalstyrkan på Mikamottagningen och inte heller att göra några som helst neddragningar i verksamheten.
Precis som med alla verksamheter i staden arbetar vi ständigt för att förbättra våra insatser så att de människor som vänder sig till stadens verksamheter ges bästa tänkbara stöd. Detta gäller också Mikamottagningen som nyligen påbörjat ett utvecklingsarbete. En viktig del i detta arbete är att nå fler utsatta personer än tidigare så att fler människor i behov av stöd och hjälp också får detta.
I den rapportering som skett kring förändringarna förekommer dessvärre en hel del missförstånd. Inte minst i Kajsa Ekis Ekmans ledartext här på Dagens ETC. Det är väldigt tråkigt. Särskilt eftersom socialförvaltningen redan tidigare svarat Ekis Ekman på mejl och försökt räta ut de missförstånd som finns.
Det är särskilt olyckligt eftersom dessa missförstånd riskerar att skapa en stor oro hos inte minst brukarna som är den grupp som verksamheten ska värna och stötta.
Bland annat förekommer uppgifter om att personer endast kommer att kunna få 15 samtal. Det stämmer inte. Mikamottagningen är en socialtjänstverksamhet och ska därför arbeta uppsökande samt med råd och stöd. Utifrån lagstiftningen (socialtjänstlagen) är det inte möjligt att utan biståndsbeslut ha långvariga kontakter med socialtjänsten, därför har socialförvaltningen nu tydliggjort att en inledande kontakt med mottagningen ska kunna innefatta 15 samtal utan att biståndsbeslut krävs. Under denna tid kommer det också precis som förut att vara möjligt att vara anonym om man så önskar. Är det så att en person efter dessa 15 samtal har fortsatt behov av stöd fattas beslut om förlängd samtalsserie. Ingen människa som behöver fortsatt hjälp kommer att lämnas utan stöd. Detta är mycket viktigt att upprepa.
Det kan också vara så att personer är i behov av insatser som faller inom ramen för landstingets uppdrag, till exempel psykiatrisk behandling. I dessa fall kommer Mikamottagningen att ta ansvar för att länka personen vidare till landstinget. Det är oerhört viktigt att samhället ger psykiatrisk behandling när sådana behov finns och här har landstinget ett viktigt uppdrag.
Genom att fler offentliga verksamheter involveras i arbetet för personer som säljer eller skadar sig med sex kan Mikamottagningen också få utrymme att nå fler som behöver stöd och hjälp. Förändringsarbetet på mottagningen innebär inte minst att det uppsökande arbetet ska utökas så att fler människor ur målgruppen nås.
Det förekommer också felaktiga uppgifter om vilken hjälp personer under 18 år kommer att få framöver. Personer under 18 år ska självklart få stöd och det kommer att ske inom Framtid Stockholm där uppsökare som arbetar särskilt med ungdomsprostitution finns. Dessa socialarbetare är specialister på just unga i prostitution och väl rustade att ge målgruppen stöd. Ingen person under 18 år som behöver stöd och hjälp för att komma ur prostitution ska lämnas utan hjälp.
Mikamottagningen bedriver ett oerhört viktigt arbete för en mycket utsatt grupp. Det arbetet ska fortsätta med kraft och människor som är i behov av stöd och hjälp ska även fortsatt få det.
//Åsa Lindhagen (MP), Socialborgarråd Stockholms stad
Kajsa Ekis Ekman svarar direkt:
Det är djupt allvarligt att Åsa Lindhagen på detta sätt försöker föra allmänheten bakom ljuset. Hennes svar stämmer nämligen inte alls med de order som personal och brukare på Mikamottagningen fått, och som redan nu tillämpas. Från och med nu får den som söker sig till Mikamottagningen endast 10-15 samtal och ingen som helst terapi eller behandling. Det är alltså ingen förbättring, utan en slakt på verksamhetens själva kärna. En verksamhet som fungerar utmärkt idag, vilket det höga antalet nöjda visar.
Mikamottagningens personal, som är specialister på just behandling av människor med prostitutionserfarenhet, ska alltså inte få arbeta med detta. Utan endast med att söka upp människor och "länka vidare". När Lindhagen skriver "Det kan också vara så att personer är i behov av insatser som faller inom ramen för landstingets uppdrag, till exempel psykiatrisk behandling. I dessa fall kommer Mikamottagningen att ta ansvar för att länka personen vidare till landstinget" visar det på hur djupt okunnig hon är om vad prostitution innebär. Var inom landstinget finns den specialistkompetens som krävs för att hantera denna speciella erfarenhet? Vet Lindhagen hur svårt det kan vara att ens öppna sig om sådant för en person som kanske aldrig träffat en prostituerad och har alla möjliga föreställningar om hur en sådan person är? Hur kommer det sig att så många hållit tyst i åratal tills de hamnat just hos Mika?
Vi som är kritiska till beslutet – forskare, aktivister, jourkvinnor, prostitutionsöverlevare och socialarbetare – är inte offer för ett missförstånd. Däremot har vi en samlad kunskap om ämnet som nämnden kanske kunde ta till sig. Mikamottagningen är en förebild världen över. Jag ber socialnämnden: lyssna på protesterna, tänk om och bevara Mikamottagningens verksamhet!