Kevin har flytt från Afghanistan till Sverige. Han berättar att han av politiska skäl inte kan återvända dit. Han har också konverterat till kristendomen, vilket innebär dödsstraff i Afghanistan, något som Migrationsverket dock avslagit som hinder för utvisning. Myndigheten har bedömt att konversionen inte bygger på en genuin religiös övertygelse.
– De vill genomföra utvisningen ändå. Handläggaren har skickat flera mejl och vill kalla mig till Migrationsverket för att boka biljett. Jag har sagt att jag ska överklaga och begära inhibition men hon säger att jag ska komma ändå, säger Kevin till ETC.
Den som vill överklaga sitt beslut har tre veckor på sig att göra det. Kevin berättar att det gått en vecka sedan det senaste avslaget och att han då har två veckor kvar på sig. Men i ett mejl som ETC tagit del av skriver handläggaren att de inte tänker vänta på det, och att Kevin oavsett ska planera sitt återvändande.
”När det gäller överdomstolen behöver vi inte vänta på beslut från dem. Om du vill ha chans att vänta bör du genast lämna in överklagan där och ansöka om inhibition. Jag vill dock ändå prata med dig om bokning och planering av utresa. Meddelar överdomstolen om inhibition kommer jag ändå att vänta på det.”
I januari nästa år ska Kevin och hans sambo få barn. Också det har lämnats in till Migrationsverket som ett verkställighetshinder, och även det har fått avslag. I beslutet står det att varken anknytning till sambon eller det faktum att hon väntar deras gemensamma barn är tillräckligt för att medge undantag om huvudregeln. Den säger att ansökan om uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning ska ha gjorts före inresan till Sverige. Sedan skriver de: ”Den åberopade anknytningen kan därmed enligt Migrationsverkets mening inte anses utgöra en sådan annan särskild bedömning att inte verkställa ditt avlägsnandebeslut.”
– Migrationsverket skrev att det är okej att vara ifrån barnet ett tag, men det är inte okej att vara ifrån sitt barn. Vi vet inte hur lång tid det tar innan jag kan komma tillbaka, men det handlar inte om månader utan år. Då måste min sambo kunna försörja mig, och det kan hon inte förrän efter hela sin föräldraledighet, säger han.
Kevin fortsätter:
– Nu vet jag inte vad som händer, och jag är rädd ärligt talat. Tänk om hon lämnar mitt ärende till gränspolisen? De har min adress och de har försökt utvisa mig förut.
Kevin heter egentligen någonting annat.
PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC
Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.