Under 2019 kommer myndighetens verksamhet helt avvecklas på fem orter i Sverige, både boenden och kontor stängs i Kiruna, Östersund, Karlstad, Lindesberg och Karlskrona och totalt varslas 92 anställda. Utöver det kommer asylprövningsenheten avvecklas i Örebro, Norrköping, Flen och Sundsvall.
Magnus Önnestig är ansvarig för omställningen på Migrationsverket. Han ser en del av nedskärningarna som en logisk följd av att det kommer färre människor till Sverige.
– Det finns flera skäl till att vi gör de här nedskärningar. Det stora är att det är mycket färre människor som söker asyl och andra former av tillstånd hos oss, både på grund av lagar i Sverige och i Europa, säger Magnus Önnestig.
Kraftig nedbantning
Årets varsel och nedskärningar innebär att Migrationsverket bantas ned för tredje året i rad. Man har nu gått från runt 8 400 anställda 2016 till 6 000 anställda idag. Magnus Önnestig försvarar nedskärningarna med att det är betydligt färre personer inne i systemet nu jämfört med rekordåren 2014 och 2015.
– Antalet asylsökande i vårt system har minskat från en topp på 180 000 personer till runt 50 000. Så vi får mindre pengar från departementet, men har också mindre att göra.
”Ökad arbetsbelastning”
Men det kan bli en tillfällig lättare arbetsbelastning, befarar facket. Regeringen har visserligen redan aviserat genom januariavtalet att de fortsatta begränsningarna i migrationslagen ska fortsätta gälla, men har också öppnat för utökade möjligheter till familjeåterförening. Och Brexit kan komma att påverka 10 000-tals britter i Sverige som plötsligt måste söka sig till Migrationsverket.
– Det vi vet idag är att det kommer innebära en ökad arbetsbelastning men exakt hur stor den blir är osäkert. Det är också något som vi behöver ha resurser till och det blir ytterligare ett uppdrag på oss, säger Sanna Norblad.
Norblad är noggrann med att understryka att diskussionerna med arbetsgivaren har gått bra. Det är i dialogen med regeringen – som beslutar om resurserna till myndigheten – som man upplever har varit sämre.
– Både vår generaldirektör och arbetsgivaren har gjort vad de har kunnat och varslet var från början tänkt att vara större. Men att vi får mindre resurser förstår vi, det vi har svårt att förstå är hur regeringen kan missa att vi har så mycket att göra och andra arbetsuppgifter än bara asylprövningar. Vi arbetar till exempel mycket med tillståndsfrågor och medborgarskap, säger hon.
”Drabbar den asylsökande”
Att verksamheten lägger ner i Kiruna kan bli extra kännbart för de som är i behov av personlig service i norr. Redan stora avstånd mellan städer blir än kännbarare, som exempel kan nämnas att om man bor i Kiruna och behöver besöka Migrationsverket efter nedläggningen väntar en resa på 30 mil till Boden. Sådana nedskärningar kan påverka asylrätten, påpekar Emma Persson, asylrättsjurist och ordförande för Flyktinggruppernas riksråd.
– Det är ju en sak att slimma organisationer, det måste man göra ibland, men det är problematiskt om det drabbar den asylsökande så att man får vänta längre på sitt beslut eller på familjeåterförening. Det finns också risk för att det påverkar rättssäkerheten. Jag tänker att det kan vara svårt att bibehålla bra kompetens när Migrationsverket växer och bantas fram och tillbaka, det torde också bli en stressig arbetsmiljö, säger hon.
Oroas för arbetsbördan
Facket förhandlar fortfarande med arbetsgivaren och så sent som i onsdags hade man ett möte som slutade i oenighet.
– Jag oroar mig rätt mycket för att arbetsbördan kommer bli ansträngd. Det är olyckligt om man ska avveckla boenden, till exempel som vi ska göra i Östersund, och inte får tillräckligt med tid på oss. Då blir verksamheten lidande. Dessutom finns det en stor risk att människor slutar när de känner att osäkerheten blir större. Vi har redan höga sjuksiffror på myndigheten och en personalomsättning på 26 procent, säger Sanna Norblad.
Och fler varsel kan inte uteslutas, säger Magnus Önnestig.
– Nej, det kan det inte. Nu vet vi hur mycket pengar vi har fått för 2019 men huruvida vi kommer behöva säga upp folk framöver återstår att se.