– Den löser inte de stora problem som finns, säger Alice Bah Kuhnke, toppkandidat på Miljöpartiets lista i EU-valet.
Hennes största invändning är att migrationspakten inte innehåller någon obligatorisk fördelning av mottagandet. Länder kan fortfarande säga nej till att att ta emot asylsökande och flyktingar och istället betala en avgift till EU och de länder som faktiskt tar emot.
– Det riskerar att skapa en än mer ohållbar migrationspolitik om många länder hellre köper sig fria än faktiskt ta ansvar för människors på flykt, säger Alice Bah Kuhnke.
Sverigedemokraternas toppkandidat Charlie Weimers vill istället att inget EU-land över huvud taget ska behöva ta emot några flyktingar.
– Vi har en nollvision för asyl till EU, säger han.
SD: Ingen asyl i EU
Under parollen ”Mitt Europa bygger murar” går han till val på att bygga fler fysiska murar för att hålla migranter borta. Han nämner till exempel den 3000 kilometer långa gränsen mellan Finland och Ryssland. Där tycker han att EU ska gå in med pengar för att hjälpa finska staten att bygga ett stängsel. Han vill också att både asylprocessen och själva asylmottagandet ska utlokaliseras till länder utanför EU.
– EU kan sluta tredjelandsavtal med Rwanda och andra demokratiska länder i Afrika. De ansvarar för asylprocessen och erbjuder en fristad åt de människor som flyr. Det blir ingen tillvaro i Europa men det blir en fristad, säger Charlie Weimers.
Alice Bah Kuhnke är mycket kritisk till de tredjelandsavtal som redan finns.
– Migrationspakten bygger på samarbeten med tredjeländer som är icke-demokratier. Där kränkningar av mänskliga rättigheter finns väl dokumenterade. Att våra skattebetalares pengar ska gå till miliser i Libyen och till Erdogan i Turkiet som ju får betalt för att hålla människor borta från EU:s yttre gräns är oförsvarbart, säger hon.
Hon vill inte se fler sådana avtal, inte ens med demokratier.
– EU är världens största biståndsorganisation och EU är också en stor investerare. Hur vi samarbetar med olika länder i världen ska handla om att vi bidrar till något långsiktigt bra för dessa länder. Så att unga människor i fattiga länder idag ska kunna leva goda liv också på andra ställen eller på andra platser än i Europa och i EU. Men ett sådant samarbete kan inte ha som enda stora syfte att till varje pris hålla borta människor från EU:s yttre gräns, säger Alice Bah Kuhnke.
MP: Räddningsstyrka på Medelhavet
Förra året blev det dödligaste sedan 2017 på Medelhavet. Enligt FN:s migrationsorgan IOM beror det ökande antalet döda på att länderna vid Medelhavet varit för långsamma i räddningsarbetet. Italien skärpte under förra året sina migrationslagar vilket innebär att räddningsbåtar bara kan genomföra en räddning åt gången, sedan måste då gå in i hamn. Organisationen Läkare utan gränser har bland annat beskrivit att de vid upprepade tillfällen tvingats lämna båtar i nöd på havet för att inte bryta mot lagen.
– Tyvärr är utvecklingen så tragisk att frivilligorganisation och volontärer ställs inför rätta för att de har gjort det som vi är moraliskt skyldiga till, enligt mig. Vi behöver se till att vi skyddar civilkuraget och människors vilja att rädda människor i nöd. Men vi behöver också investera i fartyg och insatser i samarbeten för att i möjligaste mån förhindra ytterligare katastrofer som tar människor ut på Medelhavet, säger Alice Bah Kuhnke som vill se en EU-finansierad sjöräddningsinsats på Medelhavet.
– Det skulle vara en signal till migranter att fortsätta att försöka ta sig över Medelhavet, säger Charlie Weimers som istället menar att om asylprocessen och asylmottagandet sker i länder utanför EU kommer människor inte behöva hamna i händerna på smugglare och ge sig ut på Medelhavet.