Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard säger till TT att partierna står för långt varandra.
Enligt Malmer Stenergard så har Socialdemokraterna valt att lyssna på MP i för hög grad, snarare än att gå mot en stramare linje.
– Vi arbetade hårt in i det sista för att nå en överenskommelse men till slut stod det klart att vi står alldeles för långt ifrån varandra för att nå en realistisk politik. Och jag kan bara beklaga. Det är uppenbart att Socialdemokraterna inte mäktar stå upp för sin politik, utan i stället går Miljöpartiets ärenden och därmed tryggar regeringsmakten. säger Maria Malmer Stenergard till Aftonbladet.
"Vi beklagar att det inte går att träffa en bred överenskommelse om en långsiktigt hållbar och ansvarsfull migrationspolitik där även moderaterna ingår", säger Stefan Löfven i ett skriftligt uttalande till TT.
Enligt honom har Moderaterna varit de som satt sig på tvären.
”Moderaterna har hela tiden lyft in ytterligare frågor, ställt fler villkor och inte velat kompromissa i de svåra frågor som diskuterats”, säger Löfven.
För Vänsterpartiet, som precis som Sverigedemokraterna och Miljöpartiet uteslöts ur samtalen, är dagens strandade förhandlingar enbart en positiv nyhet.
– Det är det bästa som kan hända för asylrätten och människor på flykt. Men också för Sverige i stort. Det finns faktiskt ett alternativ för Socialdemokraterna, att vända sig till samarbetspartierna, och på så vis slippa att samarbeta med Sverigedemokraterna. Vänsterpartiets slår står dörr öppen, säger Christina Höj Larsen, partiets talesperson i migrationsfrågor, och fortsätter:
– Det värsta med vart förhandlingssamtalen verkade barka var att man permanentade den tillfälliga lagen, som har medfört så oerhört mycket lidande. Det är det ena. Det andra huvudproblemet är att man förde fram en rad, ett helt pärlband, av moderaternas käpphästar.
Höj Larsen bedömer det som svårt att avgöra exakt hur man ska tolka dagens besked.
– Moderaterna vill ju gärna ha en position som de tuffaste i rummet, så självklart kan detta vara en del att förhandlingsspel, det är svår att säga i nuläget. Men det som absolut går att säga är att det finns ett alternativ för S.
C: Ytterst beklagligt
Anders W Jonsson, Centerpartiets vikarierande partiledare, ser det som "ytterst beklagligt” att partierna misslyckades komma överens.
– Vi måste snart ha en ny lagstiftning på plats, ska man ha en sån måste den balanseras på ett brett parlamentariskt stöd. Då måste man kompromissa, det är så man gör. Vi är flera partier som varit benägna till detta, men tyvärr ville inte Moderaterna röra sig ur fläcken.
Du lägger alltså precis som Stefan Löfven tyngst ansvar på Moderaterna för att samtalet strandade?
– Ja, för var och en som har haft någon som helst insikt i hur samtalet har gått är det alldeles tydligt var problemet sitter.
Vilka frågor har varit svårast för M att kompromissa om?
– Det handlar främst om volymmålet och att få ner antalet asylsökande. Moderaterna har varit beredda att kompromissa inom ett antal områden, men inte om familjeåterförening - och framförallt inte om volymmålet. Eftersom vi inte vill se något volymmål måste man kompromissa, men det har inte Moderaterna gjort.
I morgon, tisdag, kommer samtliga av de åtta partierna i migrationskommittén träffas. Anders W Jonsson bedömer dock att läget är för osäkert för att kunna spekulera i vad som händer härnäst.
– Vad jag vet är att vi måste ha en ny lag på plats nästa sommar, det är allt jag kan säga.
MP: Väldigt positivt
Miljöpartiets språkrör Per Bolund välkomnar också beskedet.
– Detta är såklart väldigt positivt – framförallt för de människor som flyr från förtryck och som förtjänar vår hjälp. Detta är ett bra och viktigt steg för en mänsklig flyktingpolitik.
Hur pass djupa djupa sår har Socialdemokraternas beslut att runda er i förhandlingarna satt i ert parti?
– Det är klart att vi är besvikna på detta sätt att hantera en regeringspartner. Vi hade kunnat hitta en gemensam rödgrön väg, det är vi övertygade om. Samtidigt: Vi har varit tydliga, vi är ett parti som vill komma överens, som vill förhandla.
Vad säger du till de röster som har krävt att ni avbryter regeringssamarbetet?
– Miljöpartiet har gått in i regering för att göra skillnad. Vårt mål är att få igenom en så bra politik som möjligt för Sverige. För klimatet och för människor på flykt. Vi vill göra allt vi kan för att driva igenom detta. Därför är vi inte partiet som lämnar regeringen lättvindigt.
Bolund betonar att det nu finns förutsättningar för de partier som kan kompromissa om ramarna för en human flyktingpolitik att komma överens.
– Vi har redan kommit överens med C och L i januariavtalet. Där har vi en grund att utgå ifrån. Men vi sträcker gärna ut händerna till alla partier som tar asylrätten på allvar. Vänsterpartiet är också ett sånt parti. Vi är däremot bekymrade över att M och KD har glidit iväg väldigt så långt åt SD:s
riktning.
Vad blir partiets nästa steg?
– Vi vill vara en del i en överenskommelse om en långsiktigt hållbar migrationspolitik, det är viktigt för oss. Vi kommer ta kontakt med de andra partierna nu.