Att han nu tydligt öppnar för en lojalitetsförklaring är en skarpare hållning än tidigare.
– Jag har aldrig uteslutit det. Symbolik är jätteviktigt här. Jag tror att det ceremoniella betyder någonting. För mig handlar de här kraven som vi ställer upp i grund och botten om att vi vill att människor ska känna sig som en del av en samhällsgemenskap. Vi gör upp med decennier av dålig vänsterpolitik gällande medborgarskapet. Där det nästan blivit någonting man bara får. Jag vill att man ska anstränga sig, säger Johan Forssell till Dagens ETC.
Han beskriver hur fint det är att se människor bli glada över att att man ansträngt sig och blivit svenskar.
– Det är klart att det ceremoniella spelar roll, säger han men lyfter samtidigt utrederadens frågetecken kring kring hur själva genomförandet ska gå till ute i landets 290 kommuner, med olika förutsättningar.
– Det tycker jag är en rimlig invändning. Kan man hitta ett sätt där man kan göra det här på ett sätt utan att det blir för mycket byråkrati eller för kostsamt så har jag aldrig varit emot det, tvärtom.
Det är en viss skillnad på en ceremoni som firar att man blir medborgare, vilket görs i Stockholms stadshus och många andra kommuner redan idag, och på att svära lojalitet till nationen?
– Ja, men det finns ju andra typer av lojalitetsförklaringar. Man behöver kanske inte svära en trohet. Man kan se hur det fungerar i andra länder. Det kan också vara så att man intygar, eller att man deltar på en ceremoni och tar emot sitt medborgarskapsbeslut. Det finns ju olika vägar där.
Migrationsministern avslöjar även att han även vill gå emot utredarens förslag gällande att alla de ansökningsärenden som ligger hos Migrationsverket idag ska bedömas efter de nya reglerna när lagen träder i kraft, vilket enligt Forssell sannolikt blir 2026.
– Min uppfattning är att vi inte bör följa utredarens förslag. När en lag träder i kraft så ska man gå på de nya reglerna från dag ett, även för dem som redan befinner sig inne i systemet.
I dagsläget bedömer Forssell att det rör sig om 88 000 öppna ärenden.
– Det här rör sig om tiotusentals personer. Jag tycker det är jätteviktigt att vi aldrig kompromissar med Sveriges säkerhet. Och det av en anledning. Bara i fjol så hade vi 600 säkerhetsärenden. Ingen vet hur stort mörkertalet är, säger han.
Sverigedemokraterna har tidigare talat om att de vill beröva medborgarskap för den som sviker sina medborgerliga plikter. Är det någonting som ni stänger dörren för?
– Det beror på hur man definierar de medborgerliga plikterna. Vi har ringat in några situationer där vi tycker att man ska kunna återkalla ett medborgarskap. Det är om man har begått allvarliga brott, det är om man har ägnat sig åt terrorism, men det är också om man till exempel har ljugit för att få ett medborgarskap. Det är de situationerna. Är det så att man inte lever på ett skötsamt sätt, då vill vi att personer ska kunna få ett indraget uppehållstillstånd redan innan man ansöker om medborgarskap.
Vad skiljer Moderaterna från Sverigedemokraterna i migrationspolitiken idag?
– Vi är överens med Sverigedemokraterna om vikten av att hålla en stram asylinvandring. Vi lovade i Svenska folket att vi skulle minska asylinvandringen. Vi har nu den lägsta asylmottagandet på 40 år, så det är klart att vi nu genomför det vi har lovat svenska folket. Sedan är det klart att vi lägger lite annan tonvikt vid vissa frågor, säger Johan Forssell.
Att bygga broar mellan migration och integration, där människor som kommer till Sverige ska bli en del i det svenska samhället, nämner Forssell.
– Jag säger inte att Sverigedemokraterna är emot det på något sätt, men jag som moderat pratar väldigt mycket om det. Och att vi inte bara fokuserar på antalet personer som kommer till Sverige utan vilka som kommer till Sverige. Det finns kompetenser som vi behöver ha många fler av som kommer till vårt land. Det kan vara programmerare, tekniker, läkare, sjuksköterskor. Vi ser en omfattande arbetskraftsbrist inom vissa sektorer, säger Johan Forssell och avslutar:
– Med oss får man något ytterligare än SD som lägger väldigt stort fokus på asylinvandringen.