Ahidul Khan är bara en av de som utvisas för att hans arbetsgivare utnyttjat honom och trots att han försökt få stopp på det. Enligt Migrationsrättsadvokaten Tomas Fridh är systemet riggat för att utvisa offren. Men det är inte en bild som migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) delar.
”Nej, det stämmer inte. Tvärtom är regeringen är fast besluten om att bekämpa brott, fusk och missbruk kopplat till arbetsmarknaden och att sanktioner är träffsäkra och effektiva”, skriver hon i ett mejl till Dagens ETC.
Anser du att dagens regler för arbetstillstånd tillräckligt skyddar offren för exploatering i arbetslivet?
”Villkoren för arbetskraftsinvandring kommer att skärpas, bland annat genom högre inkomstkrav och regeringen har strax före årsskiftet beslutat att Migrationsverket ska vidta åtgärder för att stärka arbetet med att återkalla arbetstillstånd när de beviljats på fel grund.”
Flera migrationsrättsadvokater säger att det är nästan en given utgång att när utnyttjande uppdagas får det följden att offren utvisas.
”Det håller jag inte med om, men det finns problem och därför skärper vi regelverket. Migrationsverkets kontroller är viktiga, både före och efter att arbetstillstånd har beviljats.”
De säger att följden är så vanlig att det är närmast hopplöst att driva sådana ärenden.
”Enligt gällande rätt ska Migrationsverket inte heller återkalla eller vägra en förlängning av ett tillstånd i ringa fall eller om en återkallelse med hänsyn till omständigheterna annars inte framstår som skälig.”
Men det hjälpte inte Ahidul Khan som utvisades för att han utnyttjades på jobbet. Är det ett rättvist utfall?
”Jag kan som statsråd inte kommentera enskilda fall men om man talar generellt är det naturligtvis oacceptabelt om människor som kommer till Sverige för att arbeta utnyttjas. Goda villkor ska gälla för alla som arbetar i Sverige”, skriver ministern.
Har sökt minister
Dagens ETC har tidigare rapporterat att experter inom både forskning och fack sågar regeringens förslag och anser att de, inte bara skulle försämra för arbetskraftsinvandrarna utan också kommer öka arbetslivskriminaliteten.
Dagens ETC har i flera veckor sökt arbetsmarknadsminister Johan Pehrsson för en intervju, men samtliga av hans pressekreterare har slutat svara på tidningens mejl, samtal och sms. Inför denna artikel gjordes nya förfrågningar med samma resultat.