Hösten och vintern 2015 går till historien som en turbulent politisk tid i Sverige. Men nu har det nya året kommit, och flera statsvetare som Dagens ETC talat med tror att situationen kan komma att lugna sig under 2016. Allt beror dock på vad som händer i omvärlden, och hur flyktingkrisen utvecklar sig.
– Flyktingfrågan kommer att fortsätta vara högt upp på agendan även det här året. Men jag tror att det kommer växla till att handla mer om integrationsåtgärder som bostäder, jobb och skola, säger Malena Rosén Sundström, lektor i statsvetenskap vid Lunds universitet.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är inne på samma spår.
– Om antalet asylsökande fortsätter att hålla sig på en lägre nivå tror jag att integrationsfrågor kommer att hamna högre på dagordningen. Men om det börjar öka igen kommer det sannolikt leda till fler restriktiva förslag från politiskt håll, något som kan skapa väldiga spänningar inom regeringen, säger han.
Att återgå till ett normalläge och få igång politiska debatter bortom flyktingområdet är en av de utmaningar som väntar regeringen under 2016, tror Jonas Hinnfors.
– Under hösten har man i princip tvingats att enbart diskutera migrationsfrågor, ett område där man inte har sin ideologiska hemvist. En stor utmaning för regeringen skulle jag nog säga är att få upp de ”vanliga” frågorna som jobb, skola med mera på agendan.
Han får medhåll av Ulf Bjereld, även han professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, samt ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet.
– Sakpolitiskt är det jobb och bostäder som kommer bli den största utmaningen, eftersom det ligger till grund för integrationen av alla de människor som kommit hit, säger han.
Mindre inflytande för V
Under hösten har Vänsterpartiet fått igenom en del segrar i regeringsbudgeten. Men de tre statsvetare som Dagens ETC pratat med är tveksamma till om V kommer ha ett lika stort inflytande under 2016, med tanke på att Decemberöverenskommelsen fallit och att regeringen därmed inte är lika beroende av partiet.
– Det finns en risk att deras inflytande minskar. Inte minst med tanke på att regeringen har ett ganska stort behov av att göra upp över blockgränserna för att få igenom saker i riksdagen, säger Malena Rosén Sundström.
Jonas Hinnfors menar dock att detta inte bara behöver vara en förlust för Vänsterpartiet.
– Visst, när trycket från DÖ har försvunnit blir V kanske mer marginaliserade inom ramen för regeringssamarbetet. Men det innebär också att de kan bli en tydligare vänsteropposition, så det behöver inte nödvändigtvis vara något beklagligt. Partiet kan bli en skarpare vänsterkritiker av regeringen, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Tror att regeringen håller
Hösten har varit en hård prövning för regeringen, och såväl regeringspartierna som deras företrädare har tappat i opinionsmätningarna. Men både Malena Rosén Sundström och Ulf Bjereld tror att regeringen håller året ut, förutsatt att inget oväntat händer.
– De har redan utsatts för så hårda prövningar, och trots allt klarat av det. Så jag tror att regeringen är ännu mer sammansvetsad än tidigare och i det här läget har mer att förlora än att vinna på att bryta upp, säger Malena Rosén Sundström.
Något som faktiskt skulle kunna spräcka samarbetet är om flyktingströmmen till Sverige ökar igen, och S går ut med nya krav på restriktioner, tror Ulf Bjereld.
– Möjligheten för MP att följa med på den resan är obefintlig. Man har dragit en gräns, hit men inte längre. Så kommer det några ytterligare hårda förslag från S kommer MP att lämna regeringen.
Ny roll för SD
I och med att regeringen och andra riksdagspartier har börjat driva en hårdare migrationspolitik har en del menat att SD förlorat sitt existensberättigande, och därmed kommer minska i inflytande. Men samtidigt har partiet ökat i opinionsmätningarna.
– Det kommer bli en utmaning för ett parti som SD, som hittills spelat på outsiderkortet, att profilera sig nu. Och beroende på hur de lyckas med den saken tror jag att de kan få såväl mer som mindre inflytande, säger Malena Rosén Sundström.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Inrikespolitiska händelser år 2016 – i urval
13 januari
Årets första partiledardebatt i riksdagen.
1 februari
Deadline för utredning om nationell samordnare för arbetet med utsatta EES-medborgare i Sverige.
5-6 februari
Centerpartiets kommundagar i Karlstad.
15 februari
Deadline för delbetänkande om förslag till klimatpolitiskt ramverk.
15 februari
Deadline för utredning om utökade möjligheter till behandling av ofrivillig barnlöshet.
22 mars
Sista dagen för lämnande av propositioner från regeringen som ska behandlas under våren.
31 mars
Flera kollektivavtal, som sammanlagt omfattar drygt 1,5 miljoner arbetstagare, löper ut.
8-9 april
Kristdemokraternas kommundagar i Kristianstad.
14 april
Riksdagsdebatt om vårpropositionen.
23-27 april
Handels fackförbund har kongress i Stockholm.
30 april
Ytterligare kollektivavtal, som berör drygt 800 000 arbetstagare, löper ut.
5-8 maj
Vänsterpartiet har kongress i Örebro.
13-15 maj
Miljöpartiet har kongress i Karlstad.
19-22 maj
Lärarnas riksförbund har kongress i Stockholm.
15 juni
Partiledardebatt i riksdagen.
17-20 juni
LO har kongress i Stockholm.
23 juni
Deadline för utredningen om straffrättsliga åtagande för att förhindra och bekämpa terrorism.
3-10 juli
Politikerveckan i Almedalen.
5 juli
Räntebesked från Riksbanken.
1 september
Deadline för utredning om mediegrundlags-kommittén.
13 september
Riksmötets öppnande.
20 september
Debatt med anledning av höstbudgetens inlämnande.
5 oktober
Allmänna motionstiden utgår.
12 oktober
Partiledardebatt riksdagen.
December
Omröstning om höstbudgeten.