– Det är väldigt, väldigt bekymmersamt, säger Claes Haglund, projektledare för Crossroads, Stadsmissionens dagcentral för hemlösa EU-medborgare i Göteborg.
Han möter varje vecka personer från fattiga EU-länder som har drabbats hårt av att varken ha rätt till vård i Sverige eller ha råd med försäkring i hemlandet när de kommer hit för att försörja sig. Det är svårt att hitta jobb och bostad och du omfattas inte av den svenska socialförsäkringen – du förväntas kunna försörja dig själv. Om du då blir sjuk finns ingenstans att gå.
– Du får ingen vård. Eller, du får vård men du får betala den själv och är du så fattig att du bor på gatan så har du absolut inte råd att betala den. Och då hamnar du hos kronofogden och så har du bränt möjligheten att etablera dig.
Enligt Claes Haglund har många av de uppskattningsvis 600 personer i Göteborg från fattiga EU-länder som Rumänien och Bulgarien problem med vården.
Blev nekad vård
Marin Cueru är en av dem. Han kom till Sverige för nästan ett år sedan och har sedan dess sökt jobb och bor nu tillfälligt med sin familj utanför Mölnlycke. I juni blev hans ett och ett halvt år gamla son Darius svårt sjuk i feber. Men på Sahlgrenskas akutmottagning blev de nekade vård när det visade sig att de saknar sjukförsäkring i hemlandet Rumänien.
– Du står där på sjukhuset med din sjuka son och de säger nej. Det finns inte ord att beskriva hur det känns, säger Marin Cueru.
Febern lade sig inte för Darius Cueru så familjen försökte i stället på Östra Sjukhuset men fick samma svar där. När de försökte för tredje gången samt tog med sig en svensk vän bad personalen på Östra Sjukhuset att få skicka räkningen till familjens adress i Rumänien. I desperation över att få hjälp sade de ja, trots att de troligen aldrig kommer att kunna betala skulderna.
Ett läkarbesök – en månadslön
Har du ingen sjukförsäkring i ditt hemland som EU-medborgare så måste du betala hela vården själv. I det här fallet 2 000 kronor för ett läkarbesök, vilket är lika med en vanlig månadslön i Rumänien. Ett läkarbesök blev flera för sonen Darius och i dag har familjen skulder på över 12 000 kronor. Marin Cueru berättar att han har flera vänner som har ännu högre skulder efter att de har tvingats att ta emot vård till fullpris.
Sahlgrenskas styrelse gav den 26 september i uppgift till regionen att utreda om EU-migranters barn ska omfattas av reglerna om gratis vård för barn boende i Västra Götaland. Det har dock inte nått Jan-Åke Simonsson (FP), ledamot i hälso- och sjukvårdsutskottet, när ETC Göteborg når honom. Han menar förvånat att frågan inte har varit uppe till diskussion på länge, men han medger att det finns de som hamnar i en svår situation.
– Det finns några som faller mellan stolarna i det här systemet. Men min ingång är att svensk sjukvård ska präglas av generositet och humanism för de som uppehåller sig inom Sveriges gränser. Det betyder att är man i akut behov av sjukvård så ska man kunna få det.
Även om man inte kan betala?
– Ja, det är klart. Människor som är i akut behov av vård kan man ju inte bara slänga ut. Sedan får man se hur man kan få betalt för detta, jag förstår att man kan hamna i det läget att man inte har någon som betalar det.
Ett svar på utredningen väntas tidigast vid årsskiftet och gäller endast EU-medborgares barn. Tills vidare får Göteborgs EU-migranter hålla tillgodo med det något godtyckliga mottagande där det beror på om vårdgivaren anser dig ha rätt till subventionerad vård eller inte. Det är nämligen inte förbjudet att tolka lagen generöst och ge mer vård än lagen kräver.
”Akutvård borde vara gratis”
– Alternativet är att ljuga och säga att du är papperslös, eftersom de har rätt till subventionerad vård. Men det är inget vi uppmanar till, vi driver ju frågan att även EU-migranter ska ha rätt till subventionerad vård. I nuläget är det volontärer som får lösa en akut situation, säger Claes Haglund.
– Vissa kanske säger, åk hem till Rumänien och registrera er för sjukförsäkring då! Men kostar det 1 500 spänn plus mutor så går det bara inte, säger han.
Marin Cueru önskar en framtid där alla som bor i Sverige åtminstone har rätt till akutvård.
– Akutvård borde vara gratis för alla, som det är nu leder det till att folk inte söker vård när de är sjuka.