Argento har gått med på en förlikning som innebär att hon betalade ett stort skadestånd till Bennet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Judith Butler försvarar
Förra månaden rapporterade New York Times också att en av världens mest kända nu levande filosofer, Avital Ronell, har sextrakasserat en manlig student i tre år – i alla fall om man ska tro universitets elva månader långa utredning. Skolan stängde av forskaren i ett år och därefter ska hennes interaktioner med studenter övervakas. Detta fick andra världskända feminister och filosofer, som Judith Butler, Slavoj Zizek och Gayatri Spivak att skriva ett brev till universitetet med en uppmaning att riva upp beslutet eftersom det var otänkbart att deras vän och kollega skulle kunnat ha gjort sig skyldig till något sådant.
Händelserna har rivit upp en storm i Metoo-rörelsen i USA, och nu diskuteras frågor som: Är manliga vittnesmål lika trovärdiga som kvinnors? Kan offer också vara förövare? Har män en plats i Metoo-rörelsen?
Tarana Burke svarar ja på alla de frågorna. Hon har arbetat mot sexuella övergrepp i USA i många år och grundade Metoo-rörelsen 2006, elva år innan det blev en internationell hashtag.
”Jag har sagt gång på gång att #metoo-rörelsen är för oss alla, och det gäller även dessa modiga unga män som nu träder fram,” skriver hon på Twitter.
”Sexuellt våld handlar om makt och privilegier. Det gäller även när förövaren är din favoritskådespelerska, aktivist eller professor oavsett kön. Nu när fler träder fram, särskilt män, hoppas jag att vi förbereder oss själva för några svåra samtal om makt och medmänsklighet och privilegier och att göra andra illa. Det finns inte ett sätt att vara förövare och det finns inget perfekt offer”.
”Ingen ska tystas”
För åtta år sedan diskuterades ”sex i gråzonen” i Sverige, under hashtaggen Prataomdet. Då berättade Linus Fremin att han blivit utsatt för sexuella övergrepp av andra män, och han är än idag en av ytterst få män som gjort det offentligt. Han håller med om Tarana Burkes analys men är samtidigt skeptisk till att manliga offer ska ges plats i den svenska Metoo-rörelsen.
– För mig handlar Metoo-rörelsen om det systematiska våldet som män utför mot kvinnor. Och det blir ofta så att så fort kvinnor börjar prata om någonting och lyfter sina erfarenheter så ska män komma in och säga ”men vi då?”, trots att de kanske inte själva råkat ut för något. Allt för många gånger handlar det om att sänka eller kapa rörelsen, vilket gör att de män som faktiskt vill prata om sina erfarenheter av sexuellt våld tyvärr hamnar i kläm, säger Linus Fremin.
– Jag tycker att det är en knivig fråga. För jag ogillar tanken på att man ska tysta någons berättelse. Om det är något vi som feminister har kämpat för så är det att vi ska tro på de som säger att de har blivit våldtagna. Det gäller kvinnor, men också män.
Män och Metoo
Charlotte C Petersson är forskare i socialt arbete vid Malmö universitet och intervjuar män som blivit utsatta för sexuellt våld.
– Under Metoo var det flera män som tog kontakt med mig via mejl och undrade vad de skulle göra med sina berättelser. Bland dem fanns de män som blivit utsatta för sexuella övergrepp av just kvinnor. Men de män som bär på sådana berättelser har inte tagit plats i den offentliga debatten, säger hon.
Många kvinnor har ju vittnat om den kollektiva styrkan i Metoo och Linus Fremin efterlyser en motsvarande kollektiv styrka som omfattar utsatta män.
– När det blir ett kollektiv, när man får vara del av någonting, då vågar man också berätta, säger Linus Fremin och tillägger att solidariteten han upplevde under Prataomdet hjälpte honom att träda fram.
– Det var styrkan med Metoo och jag förstår att många manliga offer känner att de hade velat vara med och känna den styrkan när alla berättelser kom. Men Metoo var kanske inte för dem då när fokus låg på det patriarkala våld mot kvinnor som rörelsen i grunden handlar om.
Linus Fremin menar att det bästa vore om män kunde skapa sina egna hashtags, sina egna forum där de kan finna styrka hos varandra.
– Jag hoppas att vi är där nu, att vi är i ett skede när sexuella övergrepp mot män kan bli nästa diskussion. Men det kräver också att det är några som driver det.