Hoppa till innehållet

Inrikes

Metall försvarar nya las: ”Mycket hårda överdrifter”

Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall, närmast kameran, i samband med att Kommunal, Metall , PTK och Svenskt näringsliv kommentarar las-utredningen.
Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall, närmast kameran, i samband med att Kommunal, Metall , PTK och Svenskt näringsliv kommentarar las-utredningen. Bild: Bild: TT/Fredrik Persson

Dagens ETC

"Att vi skulle ha gett bort en massa saker är överdrivet och onyanserat." Det säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä efter regeringens besked om nya las.

Omställning och studiestöd byts mot otryggare anställningar. Är de värt det?

– Jag tycker inte att den eftergift som görs när det gäller sakliga skäl är särskilt stor. Man ska bedöma brottet mot anställningsavtalet precis mot samma praxis som har varit sedan las kom till. Snacket om att det blir fri uppsägning är bullshit, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Enligt honom är den stora eftergiften till arbetsgivarens fördel att regeln om att en anställd som blivit uppsagd av personliga skäl inte längre får ha kvar sin anställning tills saken är avgjord i domstol.

– Där vill jag påstå att det är win-win. En tvist kan pågå upp till ett och ett halvt år och på en mindre arbetsplats är det inte så himla roligt att gå till jobbet under den tiden. Jag har hört om folk som blivit tillsagda att gå till jobbet, och får sitta på en stol i ett hörn i något rum. Då är man inte så häftig. Nu får man rätt till a-kassa under tvistetiden, det kan göra att även de som jobbar på mindre firmor har råd att pröva sin sak.

Han säger också att det är rimlig att det blir billigare för arbetsgivare att säga upp när det finns sakliga skäl.

– Skulle det visa sig att arbetsgivaren hade fel så får man ut lönen retroaktivt, man får tillbaka sin anställning och skadeståndet höjs. Att vi skulle ha gett bort en massa saker är överdrivet och onyanserat.

De nya turordningsreglerna pekas ut som ett sätt för företag att kunna göra sig av med obekväma anställda. Är inte det allvarligt?

– Det kan man fundera på. Det är på små arbetsplatser som det här möjligen gör skillnad. På ett stort företag med hundra personer som blir uppsagda gör tre undantag inte så stor skillnad, för man gör ju alltid turordningslistor. Skillnaden för små företag är att man får göra tre undantag istället för två. På det sättet kommer man inte åt gamla trotjänare. Det är ganska mycket hårda överdrifter i det här. Man ska inte hymla med att det här är en eftergift till arbetsgivaren, men man får värdera hur stor den är. Ibland låter det som att alla fackligt aktiva och alla visselblåsare kommer att åka ut.

Nästa alla andra fack inom LO har ju gjort en helt annan bedömning, vad är skillnaden?

– Vi har ju inte heller antagit huvudavtal. Det pågår saker och LO har begärt förhandlingar. Vi får se hur många som ansluter sig när det här är klart om ett år.

Vilken av kompromisserna är du minst nöjd med?

– Avsteget i turordningen. Det är klart att den delen hade jag gärna varit utan. Men jag gör också bedömningen att eftergiften inte är speciellt stor. När vi har uppsägningsförhandlingar så görs det i mer än nio fall av tio en avtalsturlista, och det innebär avsteg och kompromisser.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela vintern

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela vintern till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser