– Vi hade inte legitimerade lärare, skolböckerna var jättetrasiga och det var vikarier hela tiden. De lärde ut så lätta saker till oss, vi uppnådde aldrig de höga nivåerna. Jag tyckte att det var orättvist att man inte kunde få lika bra betyg som man kan i andra skolor.
Såväl hennes mamma som kurator konstaterade att det finns plattformar för att göra sin röst hörd genom. Utöver elevrådet ställde Kanza Rehman upp i valet till Göteborgs ungdomsfullmäktige och sedan hon kommit in där gick hon även med i Angereds Ungdomsråd.
– På ett sätt så lyssnade rektorn. Jag gav inte upp, så de var tvungna att lyssna. De sa att de jobbade på det. Jag känner inte att det blev värsta förändringen, men att de lyssnar är ändå en grej.
När det var dags att börja gymnasiet sökte hon ekonomiprogrammet. För att säkra att hon skulle kunna hålla fokus på skolan så valde hon bort Angered för Polhemsgymnasiet på Lindholmen.
– Det var där... Allt hände där. Jag blev jätteutfryst och de kommenterade rasistiskt och fördomsfullt. Lärarna brydde sig inte, så de kunde uttala sig hur de ville. Någon spottade på mitt skåp och sådana saker, säger Kanza Rehman.
Skolflytten blev en brysk ögonöppnare för en annan nivån av rasism än hon upplevt tidigare. Men hon höll inte tyst utan protesterade. Skolans rektor har kommenterat att bemötandet hon fick var oacceptabelt, men inför terminsstarten i höstas bytte hon till Donnergymnasiet på Eriksberg. Nu pågår det mest distansundervisning, men idag är hon nöjd med sina lärare.
Kanza Rehman uppfattar att rasismen blivit grövre och i november anordnade hon och Kim Son Ngo, också han från ungdomsfullmäktige, den digitala konferensen ”Vi och dem?”. Utöver lokala politiker medverkade ministern Åsa Lindhagen. Att få med sig politiker är en nödvändighet för att få till förändring och generellt önskar Kanza Rehman att barnperspektivet alltid fanns närvarande när beslut som rör barn fattas, så är det inte riktigt i dag. De måste också med för att stoppa rasismen.
– Det här året känns det som att sociala medier har jobbat mycket mer med sådana här frågor som handlar om ras, religion och att det ska vara bra för alla. Men det känns ändå som att folk bygger murar och är jätterädda att prata med folk som inte är som dom. Det är mer fördomar i dag.
Varför tror du att rasismen blivit grövre?
– Det är segregationen. Om man inte träffar människor från olika kulturer och religioner så kommer man att bilda fördomar, då ser man bara det som händer på sociala medier eller det som tidningar skriver, och det är alltid negativa saker när media snackar om förorten.
Berätta om vad du vill förändra i Göteborg!
– Mest vill jag att människor ska blandas. Att det ska bli integrerat. Det är jätteenkelt att bara se alla som människor! Att alla ska ha rätt att drömma och uppnå sina drömmar på samma sätt, från att man är liten till att man är gammal. Det ska vara en stad som bemöter alla med respekt och att alla har samma förutsättningar. Man ska kunna vara vem man vill i Göteborg, det är min största dröm.
Hur kommer man dit?
– Jag känner att skolan är grunden. Hade skolan blivit bättre så lär man sig alla de här sakerna där. Det är där man bygger upp den man blir. Hade skolan blivit bra känns det som att allt hade blivit bra. Och sedan att man har politiker på sin sida.
Vad borde vara annorlunda i skolan?
– Man ska ha behöriga lärare, och lärare som inte är där bara för att jobba utan för att lära ut. Vi kommer för att lära oss, inte för att få betyg, allt ska inte vara en tävling hela tiden.
Vilka mer än politiker måste tänka annorlunda?
– Nyheterna har större inflytande än vad det verkar. När folk läser att det är på ett visst sätt så bildar alla en uppfattning. En nyhet kan skapa så mycket fördomar. Och sedan ligger det hos dem som inte drabbas av det dåliga med segregationen. Det finns ju några som som vinner på det och det behövs att de också tar steget och hjälper andra.