Det var efter ett besök på gymnasiemässan som 17-åriga Kim, som heter något annat i verkligheten, fick upp ögonen för möjligheten att göra ett utbytesår.
– Det kändes som en jättebra erfarenhet att ha och en upplevelse för livet, berättar hen.
Att utbytet skulle ske just i USA var mer eller mindre givet.
– Vi lär oss mycket om USA i Sverige och det är ett land som är involverat i alla avgörande världshändelser. Jag tänkte, varför inte åka dit och se hur det faktiskt är där, säger Kim.
Att hamna varsomhelst i USA var däremot uteslutet. Som icke-binär person ville Kim undvika att bli placerad i den amerikanska södern och meddelade det till arrangören av utbytesprogrammet.
– Jag är en del av hbtqi-communityt och kände dels att jag nog inte hade passat så bra in i de södra delstaterna. Dels var det en säkerhetsfråga. Jag ville kunna känna mig trygg och ha möjlighet att vara öppen med den jag är, snarare än att behöva dölja det, förklarar hen.
Kim var också tydlig med att hen identifierar sig som hbtq-person i den studentprofil som potentiella värdfamiljer får ta del av.
– Jag ville gärna komma till en familj som välkomnade hbtqi-elever. De jag bor hos valde sedan ut mig och det har funkat jättebra.
Av hänsyn till den ena värdförälderns yrke vill Kim vara anonym i artikeln.
– Det är så mycket som händer just nu i USA, de deporterar exempelvis vissa som är här på temporärt visum om de anser att de säger något dåligt om landet. Min ena värdförälder arbetar för staten och jag vill inte riskera att hon ska bli av med jobbet, förklarar Kim.
Lite politik i vardagen
Efter Donald Trumps maktövertagande har flera oroade vänner från Sverige hört av sig till Kim med frågor om det politiska läget. Men Kim tycker själv inte att politiska spänningar är något som märks av i vardagen i USA.
– Politik är inget man pratar öppet om överhuvudtaget. Om jag vill hitta information om vad presidenten gör just nu måste jag söka efter det, annars hör jag inte så mycket alls, menar hen.
Inte heller andra utbyteselever som Dagens ETC pratat med upplever att politiken är ett större samtalsämne.
– Det var lite speciellt att vara här under valperioden, men numera är det väldigt sällan som politiken tas upp, särskilt inte i skolan, konstaterar Valter Wiklund, utbyteselev i delstaten Maine.
Han var själv lite nervös över möjligheten att hamna hos en värdfamilj med starka politiska åsikter.
– Man visste ju inte vilken värdfamilj man skulle hamna i, om det skulle vara några som var extrema åt endera hållet.
William Hertén är utbyteselev i Austin, Texas. Han hade förväntat sig större uppståndelse runt valet och under perioden efteråt.
– Innan jag åkte pratade jag med min familj om att jag skulle behöva vara i USA när det är som tuffast politiskt sett, men det har inte varit några större demonstrationer eller så. Allting flyter på som normalt, konstaterar han.
Från arrangörernas sida avråds utbytesstudenterna från att prata politik med värdfamiljerna, något Kim tycker förmodligen är klokt.
– Om man råkar ha andra åsikter än de man bor hos är det kanske inte jättesmart att prata politik, eftersom det kan leda till konflikter. Man kan göra det, men man borde inte, säger Kim.
Livet som på film
Den starka skolandan och möjligheten att delta i olika skolaktiviteter såsom debattklubbar och idrottslag. Det är några av aspekterna av den amerikanska gymnasieupplevelsen som de svenska utbyteseleverna nämner som särskilt lockande.
– Hur skolan är strukturerad, hur man är mot varandra, de roliga momenten som man ser i alla filmer, beskriver William Hertén.
Även Valter Wiklund nämner så kallade high school-filmer som en faktor bakom beslutet att söka sig till USA.
– Man har ju sett en del filmer och kunnat föreställa sig hur det ska vara. Till exempel det här med “high school-spirit” och att man kan delta i skolsporter, något vi knappt har i Sverige alls, säger han.
För Kims del har skolgången i USA varit överraskande lätt.
– Det krävs mycket mindre av dig i skolan härborta, trots att man läser mer avancerade ämnen. Att få bra betyg är mycket lättare här på gymnasiet än i Sverige, det krävs bara att du deltar på lektionstid.
Och ett ämne har varit särskilt enkelt.
– Det går jättebra i historia. Det känns som att man som svensk kan mer om amerikansk historia än vad de själva gör, säger Kim.