BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Följer den nationella utveckligen
UNF har jämfört kommunernas agerande inom olika delar av det preventiva arbetet. De har tittat närmare på hur kommunerna arbetar för att påverka i fyra olika kategorier: ungas inflytande över sin egen fritid, satsningar för låg alkoholkonsumtion under högtider, nyktra och kostnadsfria aktiviteter för unga och ett föreningsliv fritt från droger. Inom varje område har kommunerna fått fylla i flersvarsalternativ på vilka insatser de gör.
Det som drar ner Norrköpings totala betyg är de ungas inflytande över sin egen fritid. Av fyra möjliga insatser: strategier och handlingsplaner för att öka ungas inflytande, målgruppsanpassad information om beslut som rör ungas fritid, ungdomsfullmäktige/ungdomsråd eller liknande och andra riktade insatser för att lyssna på ungas åsikter, är det bara det sistnämnda som Norrköpings kommun uppfyller. Det är ett mönster som följer den nationella utvecklingen, där fler kommuner än tidigare år får godkänt för sitt arbete totalt sett, men där det demokratiska inflytandet för unga över sin fritid minskar.
"Situationen är helt okej i Norrköping"
Gustav Bylund är ordförande för UNF i Östergötland och bor i Norrköping:
– Tyvärr är det ofta alkoholen står i centrum för ungdomars fritid, säger han.
Bylund menar att det är nedslående att se att många av Östergötlands mindre kommuner inte får godkänt. Det är en ekonomisk fråga, och det är vanligt att mindre kommuner inte har råd att ha fritidsgårdar.
– Det vi har märkt är att om det finns lokala föreningar, som UNF, blir det lättare att få pengar av kommunen till aktiviteter. Så vi försöker starta fler lokala grenar av vår förening.
Gustav Bylund tycker att situationen är helt okej i Norrköping, att det finns flera fritidsgårdar och möjligheter för unga att söka pengar till arrangemang. Men han saknar precis som undersökningen visar någon form av ungdomsråd.
– Jag har sett många bra exempel på ungdomsråd som gör skillnad. Ett ungdomsråd i Norrköping skulle göra att det blir lättare att komma i kontakt med unga och se vad de tycker, säger han.
Håkan Karlsson, sakkunnig vid barn- och utbildningskontoret på Norrköpings kommun, är väl medveten om kommunens brister vad gäller aktiviteter och inflytande för unga. Han menar att det är viktigt att skapa nya mötesplatser för unga i kommunen och framhäver att det nu pågår ett arbete med att starta ett ungdomens hus för personer i gymnasieåldern. Håkan Karlsson hoppas att verksamheten ska vara igång till nästa sommar. Kommunen har också anlitat unga utvecklare som har jobbat under tre somrar och gett sin syn på kommunens olika verksamheter och kommit med förslag på hur den ska kunna utvecklas.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Generellt vet jag att vi ligger dåligt till. Vi har inga riktiga forum för den saken. Tanken med ungdomens hus är att det ska kunna växa fram ett forum där ungas åsikter och synpunkter kan tas om hand.
Håkan Karlsson framhåller att satsningen på ungdomens hus kommer att vara bred. Han menar att det ofta blir en smal målgrupp som nås av denna typ av satsningar, men om det ska ge resultat måste fler tilltalas.
Öppnar för dialog
Utöver satsningen på ett ungdomens hus har kommunen ålagt fritidsgårdarna att de ska utveckla demokratifrågan och ungas inflytande på ett tuffare sätt än vad de har gjort tidigare. Kommunen fortsätter även med de unga kommunutvecklarna, som har varit ett framgångsrikt projekt, enligt Karlsson.
Håkan Karlsson hoppas också på ett närmare samarbete med den lokala grenen av Ungdomens nykterhetsförbund, UNF.
– Jag skulle kunna tänka mig en dialog med dem. Vad tycker de saknas? Det skulle jag gärna höra, för de är ju unga i den åldern och vet ju det, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Lovisa Backström, 17 år
– Vet inte riktigt. Jag sjunger i kör och är med i en ungdomsgrupp i kyrkan. Om det hade funnits en fritidsgård eller liknande för unga i min ålder hade jag nog gått dit.
Simon Ekström, 17 år
– Jag tycker utbudet är dåligt över lag. Man måste söka aktivt själv för att hitta aktiviteter. Själv går jag till Majblommans ungdomsgård i Eneby på fredagskvällarna. Där bestämmer vi som kommer dit vad vi ska göra för aktiviteter. Det kan vara fotboll, brädspel, lan eller så. Det känns som om de kommunala fritidsgårdarna riktar sig mer till högstadieelever än unga i min ålder.
Gabriella Millard, 17 år
– Jag är kristen så jag är i kyrkan med andra ungdomar. Vi ordnar filmkvällar, musikkafé och sådant.