Egna bankomater i hörnen och skyltar om att bara kontanter accepteras i baren. Så ser det ut på många krogar i storstäderna i landet. Bakgrunden enligt branschen är att kortutgivarna införde nya regler 2011 som ledde till långsammare kortköp. Sedan dess måste kortterminalerna kunna läsa chip och kunderna ska själva slå in sin pinkod. Något som förutom långsammare köp också leder till lägre dricks, enligt branschen.
– Det finns inga kontokortssystem som är tillräckligt snabba, säger Bengt Sörås, ägare till krogen Snaps i Stockholm som har egen uttagsautomat och kontantkrav i baren.
– Vi skulle förlora en och en halv miljon kronor på en sommar och det skulle vara flera hundra meter kö om gästerna skulle betala med kort. Ett kortköp med en terminal tar 35-40 sekunder, medan ett kontantköp tar ungefär tio sekunder, menar Bengt Sörås.
Risker med kontanter
Samtidigt har kontantköpen sina nackdelar, som risker för rån och interna stölder. Arnaldo Villanueva Gonzalez som driver Pet Sounds Bar på Södermalm i Stockholm har givit upp kontantkravet och låter numera gästerna betala med kort i baren.
– Det går inte lika snabbt, men vi vill inte utsätta personalen för riskerna som det för med sig att hantera stora mängder pengar, säger Arnaldo Villanueva Gonzalez.
Conny Svensson, nationell samordnare för kontanthandel på Skatteverket, är kritisk till trenden med kortfria barer.
– Resonemanget att det skulle ta för lång tid med chip och pinkod håller inte. Numera går betalningarna väldigt fort, säger Conny Svensson.
– Kontanta pengar är svårare att följa och det är lättare att fuska. När vi är ute och gör kontroller märker vi att det finns en större benägenhet att belopp inte registreras när det är kontantköp.
Clemens Wantschura på branschorganisationen Visita som representerar bland annat krögare, delar inte den bilden.
– Det är som att Skatteverket inte litar på den lagstiftning de själva har drivit fram. Kassaregistret kontrolleras även vid kontantköp.
– Uppenbarligen förstår inte Skatteverket problemet. Så som kortterminalerna är konstruerade tar det alldeles för lång tid. I grund och botten är det nog ingen av krögarna som vill ha stor kontanthantering eftersom det är ett säkerhetsproblem, säger Clemens Wantschura.