Mannen är inte ensam om att hota personalen som arbetar i Migrationsverkets förvar och ankomstboende i Kållered. Under förra året kom över en polisanmälan i veckan om brott som begåtts i anslutning till Migrationsverkets lokaler. Tolv av de drygt sextio anmälningarna gällde brott som var riktade mot personalen och det vanligaste var hot mot tjänsteman. I oktober gick personalen in på en förvarstagen persons rum för att se hur han mådde, och fick höra att han skulle döda och slå sönder dem. I december kom en man in i receptionen och hotade personalen till livet och sa att han skulle bränna den anställdas bil. Flera gånger har förvarstagna sagt att de ska döda någon eller spränga byggnaden när de fått negativa besked från Migrationsverket, och de anställda anmäler också att personer har försökt slå dem och kasta saker på dem.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
”Spänningarna ökar”
Francisco Carrazana är Migrationsverkets huvudskyddsombud i region väst och enligt honom är det största problemet att det är för många människor på för liten yta.
– Det finns inte tillräckligt med förvarsplatser så i Göteborg har man förtätat för att kunna ta emot fler. Ett förvar som konstant är fullt innebär att spänningarna ökar både mellan de förvarstagna men också mot personalen, säger han.
Förutom hot och våld mot tjänsteman har det även anmälts sex fall av misshandel, två fall av ofredande och två mordbränder i Migrationsverkets lokaler i Kållered under 2017. Francisco Carrazana har själv arbetat på förvaret och upplever att vissa förvarstagna personer egentligen borde vara någon annanstans.
– Personer som blir förvarstagna har ofta en sjukdomsbild eller drogproblematik. När jag jobbade på förvaret ansvarade jag över personer med allvarliga hjärtproblem och heroinister som höll på att tända av. Ibland undrade jag om vi på förvaret verkligen skulle ta hand om dem eller om de borde ha sjukvårdsutbildade personer omkring sig, säger han.
Larmat tidigare
Arbetsmiljön för de anställda på Migrationsverkets verksamheter har uppmärksammats flera gånger. Redan 2015 larmade fackförbundet ST om att hot och våld blivit ett normalt inslag i arbetet på Migrationsverket och krävde mer stöd. I slutet av januari i år skickade personalen på Migrationsverkets förvar i Kållered ett brev till migrationsminister Heléne Fritzon efter att det framkommit att män köpt sex inne på förvaret och att två personer, varav en var efterlyst för mord i Georgien, rymt från förvaret genom att hota en anställd med ett vasst tillhygge. I brevet menade de anställda att det fanns för få fastanställda, så att mycket av arbetet utfördes av vikarier som inte hade utbildning nog att hantera svåra situationer. De berättade även att personalen var rädda och hade sömnproblem men att ledningen inte tog deras kritik på allvar.
Gränspolisen Lars Skoglund har flera gånger varit kritisk till hur Migrationsverket sköter förvarsverksamheten.
– Jag har varit på cheferna nationellt om situationen på förvaret vid ett flertal tillfällen, men det händer ingenting. Till slut händer det personalen någonting och då är det försent, sa han till P4 Göteborg i slutet av januari.
Enligt Migrationsverkets presskommunikatör Lisa Danling försöker arbetsgivaren skapa en trygg arbetsplats för de anställda genom att erbjuda utbildningar i konflikthantering samt förebyggande och avvärjning av hot och våld. De har också ökat introduktionen för nyanställda och planerar att bygga om lokalerna för att förebygga och hantera pågående hot och våld.
Skyddsombudet Francisco Carrazana säger att arbetsmiljön på förvaret i Kållered har blivit bättre de senaste åren. Arbetsgivaren har infört fler rutiner för hur man jobbar med visitation av lokalerna och det finns stödinsatser för personalen när det uppstått en hotfull eller våldsam situation.
– När det sker allvarliga händelser har man bra stöd. Det finns kamratstödjare som man kan prata med om det har inträffat en incident och man har även möjlighet att vara hemma med fullt betalt i anslutning till händelsen, säger han.
Däremot önskar han att förvaret skulle ha mer fastanställd personal. Idag är många som jobbar på förvaret timanställda och de har inte alltid vanorna inne.
– Det kommer ofta in timanställda som inte jobbat på ett tag. De känner inte till de senaste rutinerna och det skapar ingen säkerhet. Jag tycker också att man behöver se över hur mycket personal vi ska ha med tanke på hur många som sitter på förvaret nu. Det är ofta fullbelagt och klientelet har blivit annorlunda så det ställer helt andra krav på personalen, säger Francisco Carrazana.