En lista över genomförda reformer som påverkar människors disponibla inkomster – från Finansdepartementet – visar att nivåerna i ersättningssystemen för sjukskrivna, äldre och barnfamiljer höjts något under mandatperioden, framförallt under 2017 och 2018.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Bostadstillägget för ålderspensionärer har höjts, och skatten sänkts något. Samtidigt innebär den partiöverskridande pensionsuppgörelsen att pensionsåldern höjs, vilket drabbar dem som redan idag inte orkar fram till pensionen hårt.
Höjt underhållsstöd
Sedan 2015 får ensamstående med barn 300 kronor mer i underhållsstöd. Försörjningsstödet för barn höjdes året efter med 100–250 kronor.
De icke behovsprövade ersättningarna barnbidrag och flerbarnstillägg har också höjts, med 200 kronor respektive en dryg hundralapp i månaden för tredje barnet.
Personer med sjuk- och aktivitetsersättning har fått något starkare ekonomi tack vare högre ersättning, mer i bostadstillägg och sänkt skatt. Fortfarande betalar de dock mer i skatt än de som arbetar. Och möjligheterna att få sådan ersättning har stramats åt.
Från och med i år ges en skattelättnad på 25 procent av fackföreningsavgiften till fackligt anslutna, samtidigt som omkring 80 000 fler inkomsttagare kommer att betala statlig skatt då brytpunkten inte justeras upp som tidigare. Det gäller även den så kallade värnskatten som berör de som tjänar mer än 55 100 kronor i månaden.
Inte tagit strid
Fram tills nu har regeringen undvikit att ta strid för höjda inkomst- och kapitalskatter - åtgärder som verkligen skulle kunna minska inkomstklyftorna.
Jobbskatteavdragen, som infördes av alliansen, medför att låginkomsttagare ofta betalar en högre andel av sin inkomst i skatt än medelinkomsttagare, har trappats av men förvaltas ändå vidare av de rödgröna.
Tre veckor före valet annonserade regeringen att de går till val på höjd kapitalskatt för de med de allra högsta inkomsterna. Socialdemokraterna vill däremot inte införa en förmögenhetsskatt, arvs- och gåvoskatt, fastighetsskatt eller reavinstskatt.