BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Kampsporten som de utövar kallas för capoeira – och i den lokala capoeiraföreningen CBV Torslanda är det nu dags för det årliga graderingseventet.
– Graderingen är en stor fest. Vi håller på i sex dagar, som började i tisdags, då det anordnas en rad olika aktiviteter. På söndag är det dags för själva cermonin, berättar Karin Ströde, grundare av föreningen och capoeiratränare.
I föreningen är det dock ingen som kallar henne för Karin Ströde. I stället används hennes capoeiranamn: ”Professora Piaba”.
– Alla tränare får sina egna namn. Piaba är en jätteliten fisk som man sjunger om i en av capoeiralåtarna. Fisken blir kvar på land efter att tidvattnet har dragit sig tillbaka, berättar hon.
Karin Ströde är ganska unik inom capoeiran, då de kvinnliga tränarna är relativt få. Hon fastnade för kampsporten då hon besökte dess ursprungsland, Brasilien.
– Jag har alltid gillat att träna och när jag var yngre spelade jag främst fotboll. Men jag har inte stött på någon sport som kan mäta sig med capoeira, den innehåller både akrobatik och bra energi. Den är så mycket större än träning.
Socialt engagemang
Karin Ströde startade föreningen år 2015 och den har ett stort socialt engagemang. Barn och unga som löper risk att hamna i kriminalitet och drogberoende erbjuds gratis träning mot att de sköter sig i skolan. Träningarna på Lilleby camping är ett led i detta, då Karin håller i öppna träningar för de nyanlända som bor där vilket har resulterat i att föreningen fått fyra nya medlemmar. Två av dem är Azad Omar och Ali Hasan från Syrien. Det var Azad Omar som först började gå på träningarna, sedan drog han med sig Ali Hasan.
– Vi har fortsatt med capoeira eftersom vi tycker väldigt mycket om tränarna och de andra eleverna. Alla är väldigt snälla mot oss, säger Ali Hasan.
Inom capoeiran symboliseras nivåerna som studenterna befinner sig på av rep i olika färger. Varken Ali Hasan eller Azad Omar har ännu fått ett rep, men det kan det bli ändring på under graderingsceremonin på söndag.
– Vi får se, vi kanske kan få ett rep på söndag. Men det finns fortfarande några sparkar som jag tycker är svåra, säger Ali Hasan.
Capoeirans mästare
För att anordna en graderingsceremoni krävs det att en capoeiramästare deltar. Och det är precis vad Edmilson Luiz da Silva, mannen som spelade på instrumentet berimbau, är. Inom capoeiran kallas han för Mestre Canelão. Vid en första anblick ser han ut som en ganska typisk 56-åring. Hans hår är grått och dess fäste har börjat vandra uppåt. Men när han står i mitten av capoeiraringen och börjar röra sig till rytmerna är han snabbare än de flesta. Eftersom han är mästare reser han ofta från hemlandet Brasilien för att närvara på graderingsceremonier världen över. I hela 40 år har han varit aktiv inom sporten.
– Jag har aldrig gjort något annat förutom att arbeta med capoeira. Det är svårt att säga varför jag har hållit på så länge, men tiden går fort. Plötsligt har 40 år bara gått, berättar Mestre Canelão på portugisiska medan Karin Ströde översätter.
Hans tid som mästare har dock inte varit långtråkig.
– Jag reser massor och träffar nya människor. Det ger mig massor av bra minnen. Som det här, säger han och gör en gest mot capoeiristerna på Lilleby camping.