Totalt deltog över 10 000 elever i årets nationella skolundersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. I år uppgav 23 procent i nian och 39 procent i gymnasiet att de använt någon tobaks- eller nikotinprodukt under den senaste månaden.
– Tittar man totalt sett på andelen av nikotinprodukter så har användandet ökat. Idag är det fler som använder nikotin än för tio år sedan, säger Martina Zetterqvist, utredare på CAN.
16 procent av niondeklassarna och 26 procent av gymnasieeleverna i årskurs två uppgav att de snusade och de flesta väljer tobaksfritt.
– Det vita snuset har ökat kontinuerligt ganska kraftigt under de senaste sex åren.
Snus är fortfarande mest populärt bland killar, samtidigt som fler tjejer börjar. Enligt rapporten har andelen flickor som snusar nått rekordhöga nivåer. För tio år sedan var det 4 procent av tjejerna som snusade, idag ligger siffran på 26 procent.
Under 2022 förändrades reglerna och även tobaksfria nikotinprodukter skulle gå under tobakslagen. Trots det har fler börjat snusa.
– Fram tills dess var det tillåtet att marknadsföra produkterna vilket man också gjorde väldigt kraftigt. Inte minst med influensers som hade en ung följarskara. Det tror jag absolut har haft en påverkan på användaren, säger Martina Zetterqvist.
Var femte vejpar
Vejp, det vill säga elektroniska cigaretter, fick ett uppsving hos eleverna för två år sedan. 2021 svarade cirka 4 procent att de rökte e-cigaretter och året därpå hade minst fem gånger så många hakat på trenden.
Sedan dess har användandet minskat bland den yngre gruppen. Nu svarar 16 procent av niondeklassarna och 20 procent av de som går i tvåan på gymnasiet att de har vejpat senaste månaden.
– Det ser ut som att det skedde någon slags hype 2022 kring de här produkterna och nu har den lagt sig lite. Men vi får nog vänta och se om det är en riktigt nedgång eller inte.
Användandet på gymnasiet skiljer sig mellan könen: andelen flickor som vejpar är 9 procentenheter fler än andelen pojkar.
– Så har det sett ut historiskt, att flickor och pojkar lockas av olika typer av nikotinprodukter. När det bara fanns tobakssnus var det jättetydligt mansdominerat, sen när vita snuset kom lockade det flickor. Det verkar som om man har olika preferenser när det kommer till nikotinprodukter, säger Martina Zetterqvist.
Färre dricker alkohol
Kurvan för alkoholkonsumtion pekar nedåt. I år uppgav 69 procent av gymnasieeleverna och 35 procent av niorna att de hade druckit alkohol det senaste året. Det är ungefär en halvering sedan millennieskiftet, men under 2010-talet har det inte varit någon större förändring i konsumtionen.
– Det blev en nedgång bland niorna men inte bland gymnasieelever och det syntes tydligt på både cigaretter och alkohol. I samband med pandemin minskade antalet substanser bland ungdomar för då var man mer hemma och inte var ute och drack.