Efter Dagens ETC:s granskning av företaget påbörjade region Sörmland en intern utredning. Den ledde till att Mendly själva skulle bevisa hur effektiv deras metod var genom mätningar under fyra månaders tid.
Enligt Kent Bobbits, verksamhetsutvecklare på region Sörmland, är det Mendly nu har presenterat för regionen totalt undermåligt. Över en tredjedel som påbörjade sin behandling hos Mendly avslutade den i förväg och endast 7 procent av de som fullföljt behandlingen säger att de blivit hjälpta.
– Det är ju alldeles för lågt, och det höll faktiskt Mendly med om, säger Kent Bobbits.
Ovanligt många besök
Förutom ett lågt resultat för behandling har Mendly i snitt också räknat 20* besök per patient. En vanlig KBT-behandling inom primärvården brukar ligga på runt 10 besök.
– Vi har tidigare sagt att de är dåliga på att ställa diagnoser, att de genomför allt för många behandlingar utan att sätta någon diagnos, så rekommendationen var ju att underkänna Mendlys behandling, säger Kent Bobbits.
Mendly föregick dock regionens beslut med att själva föreslå att förändra sin behandlingsmetod. De vill istället införa videosamtal, och genomföra en mer traditionell KBT-behandling som har en större evidens för behandlingseffekt.
– Vi gått med på det men villkorat det. Vi vill att de fortsätter att göra kontinuerliga redovisningar för hur effektiv terapin är, säger Kent Bobbits.
Mendly har under flera års tid håvat in miljoner av skattebetalarnas pengar på en metod som inte anses effektiv. Hur ser ni på det?
– Ja, det är inte bra, vad ska man säga… det är inte acceptabelt helt klart och därför som vi vill häva det här avtalet.
Och sett till processen – att godkänna en behandlingsmetod som inte har evidens, ska det kunna gå till på det viset?
– Grejen är att när Mendly startade så stod det i regelboken att vårdcentralerna som var anslutna till oss fick göra egna avtal med underleverantörer. Att vi måste godkänna en underleverantör kom in i regelboken först 2022. Det gör att vi har större möjligheter att avsluta underleverantörer.
Den här utredningen av Mendly hade ju inte kommit till om Dagens ETC inte hade gjort en granskning. Kan man tänka sig att de finns fler företag som ni inte har koll på, som är anslutna till regionen?
– Nu har vi ju rull på detta och kommer gå igenom varenda digital vårdgivare, inte bara för psykisk ohälsa men också för många andra diagnosgrupper.
Fotnot: Efter publicering av artikeln har ansvariga på Mendly hört av sig till Dagens ETC. De menar att genomsnittssiffran 20 för antal besök som regionen angett inte stämmer utan är 12,6. Mendly invänder också mot att endast 7 procent av patienterna är nöjda efter behandling.
Läs mer:
De tjänar skattemiljoner på chatterapi – som saknar vetenskapligt stöd
Ilska efter granskningen av Mendly: ”Lekstuga för riskkapitalister”
Chatterapin fortsätter finansieras – trots dåligt underlag
Insåg att metoden inte fungerade – och skrotade självmant