Det säger Gunnar Westin som är vice ordförande för Seko Stockholm. Han har tillsammans med förtroendevalda från flera klubbar inom regionen engagerat sig för att bilda opinion mot det lagförslag om att inskränka strejkrätten som just nu är ute på remiss.
– När vi tar oss tid och förklarar för folk varför vi tycker vad vi tycker, så är det inte särskilt svårt att få folk att inse att det finns det stora problem med det här förslaget. Det blir mycket oro när vi förklarar vad det handlar om, säger Gunnar Westin.
Tillsammans har några av kritikerna skrivit ett eget remissvar som man vill att styrelsen för hela Seko ska skicka in som svar på utredarens förslag. Flera klubbar inom Seko Stockholm har också skrivit ihop en motion om att hela förbundet ska ändra inställning i frågan.
– Tyvärr har förbundsstyrelsen valt att inte lyssna på det. Det har varit en diskussion inom styrelsen där man valde att säga nej till vårt remissvar och istället föredra det som man själv genom LO skickat in tillsammans med TCO, Saco och Svenskt Näringsliv, säger Gunnar Westin.
Sprickor i förbunden
Inom flera större avdelningar i Kommunal finns det också en stor upprördhet över förbundets ställningstagande för inskränkningen av strejkrätten. Efter att krav om styrelsen ska ändra inställning i frågan kommer den nu att tas upp på Kommunals förbundskongress i maj.
– Det finns flera sprickor i flera av förbunden, men på en högre nivå så är det tyst, säger Gunnar Westin.
Blossade upp igen
Sedan den fråga som gav upphov till hela strejkrättsutredningen – konflikten i de svenska hamnarna – åter blossade upp för några veckor sedan har också stödet för det fristående Hamnarbetarförbundet varit stor inom LO-facken. Trots att detta går på tvärs mot LO-ledningens linje i frågan.
Inom Kommunal, Seko, och även det TCO-anknutna Unionen har lokala klubbar och föreningar skrivit uttalanden till stöd för hamnarbetarna.
Två olika frågor
Gunnar Westin ser hamnkonflikten och strejkrätten som två olika frågor, och är noga med att påpeka att Seko Stockholm inte tagit ställning i frågorna.
– Att försvara strejkrätten handlar primärt inte om att stötta hamnarbetarna, även om vi är många som såklart stöttar dem. Vi ser den konflikten som en förevändning för arbetsgivaren att sätta press och sedan få igång en lagstiftningsprocess, säger han.
– Men förslaget om strejkrätten kommer också att slå mot oss i LO-förbunden. Vi ser det som att man öppnar upp för avtalsshopping, att pressa tillbaka våra kollektivavtal och dumpa priset på vår arbetskraft. Det är en mycket större fråga. Det är det som är grunden i vårt engagemang i frågan om strejkrätten.