Under flera veckors tid har ”blonda Maria” som hittades hos en romsk familj i Grekland skapat stora rubriker. Spekulationer om kidnappning, att hon tvingats dansa för pengar och utnyttjats av traffickingnätverk har avlöst varandra.
Förra veckan visade det sig att paret, som häktades misstänkta för barnarov, talade sanning om hur flickan hamnat hos dem. Samtidigt hade den mediala berättelsen redan hunnit få direkta konsekvenser för den romska minoriteten i Europa.
När rapporteringen om fallet var som mest intensiv omhändertog myndigheterna på Irland två barn som även de misstänktes ha kidnappats av romer. Barnen lämnades snart tillbaka när det stod klart att de inte alls var bortrövade, utan bodde med sina biologiska föräldrar.
”Fokusera på etnicitet”
Artisten och författaren Hans Caldaras, tidigare föreståndare för Romskt kulturcentrum, är starkt kritisk till mediernas rapportering.
– Istället för den eventuellt begångna brottsliga handlingen i fallet med Maria har man fokuserat på etnicitet och väckt liv i gamla myter om romer, till exempel att de stjäl barn, säger han.
Caldaras anser att journalister i många länder, även Sverige, anammat lika rasistiska och fördomsfulla beskrivningar som grekiska medier gjort sig skyldiga till. I det här fallet beskrevs flickan bland annat som den ”blonda ängeln” – något som enligt honom endast har haft till syfte att provocera fram ännu mer hets mot romer i samhället.
– I Irland blev konsekvenserna att myndigheter tog barn från deras biologiska föräldrar. Flera länder hade mycket väl kunnat reagera lika idiotiskt och fördomsfullt.
”Rumsrena fördomar mot romer”
Den romske journalisten Jake Bowers, verksam i Storbritannien, är bekymrad över hur stora delar av den internationella mediekåren hanterat fallet.
– Media har reagerat med chock och förskräckelse över att ett blont barn hittats i ett romskt samhälle. Chocken i media är just att det är ett blont barn som uppfostras under fattiga förhållanden. Men det råder ingen chock och förskräckelse över att miljoner romska barn i Europa lever i ghetton och djup fattigdom, säger han till BBC.
Hans Caldaras menar att rapporteringen kring Maria – liksom Skånepolisens romregister – är två exempel på att det idag, även i Sverige, anses rumsrent att ha fördomar om romer.
– Att ytterligare spä på antipatin gagnar varken vårt samhälle eller romers möjlighet att skapa sig en trygg tillvaro.
Läs Andreas Gustavssons analys av frågan.