– De torgen vi jobbar med är byggda på 1950-, 60- eller 70-talet, säger Pia Johnson, marknads- och kommunikationschef på Göteborgslokaler. Och det har ju hänt en del med samhället sedan dess.
Vad som ska göras på respektive torg har Göteborgslokalers projektgrupp arbetat fram tillsammans med boende och företagare som verkar kring torgen. Ett torgteam bestående av en fastighetsförvaltare, en teknisk förvaltare och en centrumutvecklare finns för varje torg, och man har utgått från deras kunskap och erfarenhet.
– De har jobbat fram förslag utifrån önskemål som göteborgarna gett uttryck för på olika sätt, berättar Pia Johnson. Det har handlat om medborgarförslag som kommit in till stadsdelsnämnder, enkäter och material från olika stadsutvecklingsprojekt. Man ska ha respekt för det dialogarbete som redan gjorts, det har vi försökt lyssna av och bygga vidare på.
Stor variation
Någonting sker på samtliga de torg som Göteborgslokaler förvaltar, förutom två; Friskväderstorget togs över av Göteborgslokaler för bara en kort tid sen, och Selma Lagerlöfs torg byggs om helt ändå.
Vad som görs på de olika torgen varierar stort.
– Det kan handla om små saker som gör vardagen lite bättre, säger Pia Johnson och nämner medborgarförslaget om att sätta upp en klocka på Axel Dahlströms torg, eller belysning på platser som upplevs som mörka.
I Kortedala görs ett betydligt större ingrepp. Där har den trånga trappan från spårvagnshållplatsen upp till stadsdelsförvaltningens kontor upplevts som mörk och otrygg. I stället ska en bred, ny trappa byggas. Den ska också kunna nyttjas som sittplats i ett soligt söderläge.
– Där har vi försökt kombinera önskemålen om trygghet och ljus med att skapa en helt ny mötesplats, samtidigt som området öppnas upp, säger Pia Johnson.
Budget på 50 miljoner
Sammanlagt har man en budget på 50 miljoner för alla projekten. Några tankar på att fördela pengarna jämnt över torgen har inte funnits, utan man har utgått från de behov man funnit.
– På Radiotorget ska det byggas bostäder som ingår i jubileumssatsningen, därför har vi inte gjort något stort just där, säger Pia Johnson. Men vi har ändå gjort en liten grej, vi har ersatt en gammal ljusskylt på taket med en ny i samma stil som drar mindre el.
Kort tid en utmaning
Miljöaspekten finns också med i flera av de projekt som handlar om att ordna belysning på olika platser.
Den stora utmaningen med torguppdraget har varit den korta tid man haft på sig, menar Pia Johnson.
– Det kan verka enkelt att sätta upp en snygg parkbänk på ett torg, men i själva verket är det väldigt komplext. Hänsyn ska tas till att räddningstjänsten ska kunna komma fram, det kanske finns ett äldreboende intill dit fordon måste kunna ta sig, framtida underhåll ska övervägas, trafikkontoret kanske måste väga in på vissa ställen … med tanke på allt sådant är jag faktiskt väldigt stolt att vi lyckats färdigställa så pass många projekt som vi har.
Det är bara ett torg inom torguppdraget som får ett nytt konstverk. Det är Pehr Erikssons plats, den lilla öppna platsen mitt på Haga Nygata. Där uppförs konstverket ”Hagavågen” i sommar, en installation skapad av konstnärerna Signe Johannessen och Erik Rören tillsammans med barn i åk 2–6 på Hagaskolan.
Andra projekt innefattar nya lekdjur på Kortedala torg, klätterbara hönor och ägg på Kyrkbytorget och likadana katter på Länsmanstorget. Ny lekutrustning sattes även upp i Hjällbo centrum i oktober, och den har redan hunnit bli lite sliten.
– Det kan man ju tycka är tråkigt på ett vis, men jag tycker samtidigt att det är ett jättefint betyg, säger Pia Johnson. Det visar ju att det vi gjort behövs, att det används och är till nytta för de boende i området.
Samtliga projekt inom torguppdraget ska vara färdigställda september 2018.
Ylva Bowes