Nu sitter hon och Najma Mohamed i ett mötesrum på Sveavägen 98 som RWS fått genom sponsring under sex månader av The Park.
– Det är helt fantastiskt att vi får vara här, det blev snabbt kaos på centralen med alla grejer, kläder och människor som sprang in och ut ur Ritazza café där vi hade vårt tillfälliga kontor, berättar Tina Morad.
Möttes som frivilliga privatpersoner
De var båda medlemmar i Facebookgruppen ”Vi som tar emot flyktingar på Stockholms central”.
– Jag följde utvecklingen på nätet och såg att behovet fanns, så jag kompade ut tidigare från jobbet, köpte med mig ett gäng strumpor och begav mig till centralen för att hjälpa till, säger Najma Mohamed.
Till en början var det endast en grupp privatpersoner som samlats på Centralstationen, men allteftersom dagarna gick blev det tydligare att arbetet krävde styrning och ledarskap.
– De frågade vilka som kunde tänka sig att fortsätta arbetet och vi tog på oss det, berättar Tina Morad. Men det var inte så lätt, det var en del konflikter till en början.
Alla skulle vara välkomna
Tina och Najma berättar att de inte kände samhörighet med övriga aktörer på plats.
– Jag kände att flyktingmottagandet från andra aktörer hela tiden handlade om något annat, som politiska agendor eller religiösa skäl. Jag kände inte att jag kunde stå för något av det, utan ville bara hjälpa de människor som kom, säger Najma Mohamed.
Tina Morad nickar medhållande. Att sätta människan i fokus var det viktigaste för henne.
– Vi ville inte sätta någon stämpel på oss, vi ville vara inkluderande och förändra bilden av aktivister. Många gånger har jag känt att jag inte passar in i andra organisationer, därför vill vi varken knyta RWS till något politiskt parti eller någon religion, även om vi är väldigt politiska i vårt arbete, säger Tina Morad.
Kom själva som flyktingar till Sverige
Både Tina Morad och Najma Mohamed kom till Sverige som flyktingar. För Tina Morad är dagens flyktingström på många sätt en påminnelse om hennes egen resa.
– Vi flydde från Irak när jag bara var åtta månader, det var etnisk utrensning och min pappa hade blivit tillfångatagen av militären. Först kom vi till Iran där vi fastnade i ett flyktingläger i fyra år innan vi kom vidare till Europa och Italien. Först som femåring kom jag till Sverige. Då hade min mamma varit på flykt med två små barn i fem år.
Först som vuxen fick Tina Morad veta vad som hänt hennes pappa. Han hade avrättats av Baathregimen I Irak. Tina bestämde sig då för att resa till Irak för att ta reda på vad som egentligen hänt honom. Under tio års tid bodde hon i Mellanöstern och var verksam i bland annat Förenade Arabemiraten, Irak, Kurdistan och Afghanistan och intresset för att hjälpa människor och frigöra kvinnor växte sig allt starkare.
– Jag arbetade kommersiellt i området för att kunna vara kvar, men insåg snart att det arbete jag ville göra inte var förenligt med den kommersiella världen och alla välgörenhetsorganisationer jag vände mig till med mina idéer nekade mig stöd och hjälp, så jag reste tillbaka till Sverige för att studera statsvetenskap och ta mitt arbete därifrån, säger Tina Morad.
Även Najma Mohamed kom till Sverige som flykting i tidig ålder.
– Mina föräldrar är från Jemen men jag föddes i Saudiarabien och kom till Sverige och Örebro först i tvåårsåldern. Jag växte upp i Vivalla men var tidigt rastlös och flyttade till London när jag var 16 år. Jag är en nomad, säger Najma och ler.
Efter ett år kunde hon börja studera på gymnasiet och återvände till Sverige för att utbilda sig. Det blev statsvetenskap efter gymnasiet och i dag arbetar hon som tjänsteman på Värmdö kommun.
”Alla är välkomna”
– Jag har upplevt samma sak som Tina berättar om, att man liksom måste vara på ett visst sätt för att vara aktivist eller att man måste ha en särskild bakgrund och utbildning för att kunna arbeta med välgörenhetsarbete. Jag struntade i det som ung och ställde mig utanför Amnestys huvudkontor och bankade på dörren, jag skulle in, berättar Najma Mohamed. Det är det vi vill ändra på i RWS, alla är välkomna, så länge man sätter människan i fokus och inte dolda agendor.
Tina Morad vänder sig till mig.
– Tänk dig, säger hon, om du dyker upp och hjälper till i två timmar är du en av de 2 500 volontärer som gör så mycket för flyktingarna. Inga barn ska behöva växa upp så som vi har gjort, avslutar hon.
Refugees Welcome Sthlm
- Började som ett privat initiativ, blev en fullfjädrad ideell organisation på 11 veckor. Den 2 oktober fick de organisationsnummer.
- Partipolitiskt och religiöst obunden organisation som sätter människor på flykt i fokus.
- 2 500 ideella volontärer i dag.
- Motto: RWS ger människor på flykt ett värdigt bemötande och den hjälp de behöver.
Tidslinje RWS
- Första dagen på centralen 8/9
- Vi tog över 11/9
- Värsta natten 12/9
- Nobelberget öppnar 18/9
- RWS blir en ideell förening 2/10
- Stadsmissionen tar över 2/10
- Stockholms stad ber om hjälp, RWS börjar jobba på förslag till ny mottagningscentral 5/10
- RWS expanderar med nya verksamheter, bland andra RWS Ung, RWS Integration och RWS Pro från 12/10 och framåt