– Det fanns ett behov av det här för det finns inte mycket att göra på avdelningarna annars, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Idén har Stefan Karlsson haft inom sig ända sedan 1970-talet då han började jobba som skötare på Lillhagen. På den tiden var det stort med konst inom psykiatrin.
– Det fanns en jättestor ateljé där och jag tyckte det var fantastiskt redan då. Men så kom psykiatrireformen på 90-talet och då stängdes både psykiatrimottagningar och konstateljéerna, säger han.
Cheferna nappade direkt
Stefan Karlsson varvade konstnärskarriären med att jobba som skötare och när han började på Sahlgrenska för ett par år sedan föddes idén att väcka de gamla konstateljéerna till liv igen. Han gick till de båda enhetscheferna Jill Bjurgren och Karin Olander Karlsson med sin idé och de nappade direkt.
– Det lät som en jättebra idé och just när Stefan kom med detta hade vi en lokal som var ledig i källaren efter att den blivit renoverad på grund av mögelproblem, säger Karin Olander Karlsson.
En chans att träffas
Tillsammans med enhetscheferna ordnade Stefan Karlsson finansiering till satsningen genom Kulturnämnden i Västra Götaland som beslutade att satsa på ett ettårigt pilotprojekt. Två gånger i veckan håller ateljén öppet för patienterna och hittills har satsningen fallit väl ut.
– Det har blivit bra fart på det. Ateljén har blivit som en mötesplats för patienterna på alla avdelningarna. De träffar varandra och pratar och får en social samvaro, säger han.
Stefan Karlsson är samtidigt noga med att poängtera att det inte handlar om någon terapeutisk verksamhet, men samtidigt har han märkt att målandet får positiva effekter på patienterna.
– Jag har märkt flera gånger under det här halvåret att patienter med ångestproblematik har kunnat måla av sin ångest här. Ibland rullar vi ut papper på golvet så att de kan gå loss med både händer och fötter så det blir lite fysiskt och då blir det väldigt tydligt att de lyckas kanalisera sin ångest, säger han.
Kommer med självmordstankar
Patienterna vid de fyra avdelningarna på Sahlgrenska psykiatri affektiva ligger i snitt inlagda i två veckor. De som kommer befinner sig oftast i ett depressionstillstånd med ångestsyndrom eller i någon typ av neuropsykiatriskt tillstånd.
– Det här är akutvårdsavdelningar och inläggningsorsaken kan ofta vara att man har tankar på att inte längre vilja leva eller att man försökt ta sitt liv, säger Karin Olander Karlsson.
– Vi har sett att patienterna brukar komma till ateljén två eller tre gånger i snitt under sin inläggning. Vi har märkt att många glömmer bort att de befinner sig inom psykiatrin när de är här och många vill även fortsätta måla efter att ha varit här, säger Jill Bjurgren.
Nu hoppas de att politikerna i Västra Götalandsregionen är lika positiva till satsningen som både personalen och patienterna på avdelningarna.
– Vi hoppas ju att detta ska kunna fortsätta och bli permanent, säger Jill Bjurgren.
Forskning pågår
Det har redan börjat forskas på projektet och dess effekter och enligt Karin Olander Karlsson har andra psykiatriska verksamheter inom regionen fått upp ögonen för satsningen och vill starta liknande konstprojekt.
– Våra verksamhetschefer tycker att detta är jättespännande och vi har hört att det finns intresse att göra något liknande även på avdelningarna på Östra sjukhuset, säger Karin Olander Karlsson.
Som konstnär upplever även Stefan Karlsson att hans arbete i ateljén på Sahlgrenska ger honom energi.
– Jag är väldigt insyltad i allt med vad det innebär att vara yrkesverksam konstnär, så som att vara på rätt gallerier, ses av rätt kritiker och tänkta på strategier och försäljning. Det gör att det här är något fantastiskt eftersom det är så fritt utan allt det där. Det är så rent och äkta och min drivkraft just nu är att se de här verken komma fram, säger han.