Hoppa till innehållet

Mötet

Med fascination för människans giftiga historier

”Vi behöver veta vad som är giftigt för att klara oss, och människan upptäckte tidigt vad som var skadligt att sätta i sig och vad som kunde skada på ett sätt som inte innebar våld,”, säger Olle Matsson.
”Vi behöver veta vad som är giftigt för att klara oss, och människan upptäckte tidigt vad som var skadligt att sätta i sig och vad som kunde skada på ett sätt som inte innebar våld,”, säger Olle Matsson. Bild: Bild: Urban Björstadius

Dagens ETC

Allt är gift, det är bara en fråga om dos, hävdade naturfilosofen Paracelsus. ”Allt är gift” är också namnet på kemisten Olle Matssons nya bok om gifters historia. ”När folk frågar vilket gift jag oroar mig för själv brukar jag svara botulinumtoxin. Det är ett av världens giftigaste ämnen”, säger Olle Matsson. Ett ämne du i värsta fall kan få med dig hem från mataffären.

För bara några år sedan höll en 54-årig kvinna på att stryka med efter att ha ätit rökt vakuumförpackad sik på midsommarafton. Dagen efter kände hon sig svag i benen, svimmade av, sov, vaknade och hade då svårt att få luft. Hon fördes med ambulans till sjukhus, blev allt svagare i musklerna, började se dubbelt och fick till slut andningsstillestånd och fick intensivvårdas i respirator. Prover visade att kvinnan drabbats av botulism, ett tillstånd orsakat av botulinumtoxin.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln