Mc-gängen backar från lokala konflikter: ”Vill inte bli inblandade”
Flera av de senaste årens våldsdåd går att härleda till individer inom de kriminella motorcykelklubbarna.
Bild: Drago Prvulovic/TT
Dagens ETC
Hells Angels, Bandidos, No Surrenders och Satudarah. Det talas sällan om de svenska mc-gängen. Samtidigt är de inblandade i många av de senaste årens sprängningar och skjutningar.
– Polisens resurser räcker inte till allt. Vi har koll på mc-gängen, men med tanke på alla skjutningar och sprängningar i andra miljöer så har det arbetet legat för fäfot, säger Patrik Andersson, sektionschef i polisregion Syd.
Hittills i år har över 100 sprängningar och 200 skjutningar skett i Sverige. Bakom siffrorna finns bland annat de åtta våldsdåd som nyligen – och på lika många dagar – skakade Norrköping. Den våldsvåg som i slutet av juli drog över staden misstänks, enligt uppgifter till TV4, ha kopplingar till mc-gänget No Surrenders etableringsförsök i Sverige 2017–2019.
Situationen i Norrköping är inte unik. Flera av de senaste årens våldsdåd går att härleda till individer inom de kriminella motorcykelklubbarna.
Det märks bland annat i polisregion Syd, säger Patrik Andersson, sektionschef på regionala underrättelseenheten i polisregionen, som innefattar bland annat Skåne, Blekinge och delar av Småland.
– Vi har starka misstankar om att vissa individer inom mc-gängen samarbetar med de lokala nätverken. Men de syns helst inte och de vill inte bli inblandade i konflikterna med de kriminella nätverken. Man har också förstått att man inte ska ge sig på de yngre förmågorna, om inte annat för att det förstör för deras egen verksamhet, säger Patrik Andersson, som har jobbat med kriminella mc-gäng sedan 1997.
Rättegång pågår
I början av veckan inleddes rättegången mot den 16-årige pojke som erkänt att han höll i vapnet när ledaren för den kriminella mc-klubben Satudarah Assassins sköts till döds i augusti förra året – mitt i köpcentrumet Emporia i Malmö. Mordet har gett svallvågor in på den här sidan årsskiftet. Under en och samma natt i mars skakades Malmö av en sprängning och två skjutningar som kan kopplas till dådet i köpcentrumet.
– I vår polisregion har de kriminella mc-gängen varit inblandade i flera konflikter. Men det är ändå så att de sällan är framträdande i just våldssammanhangen. Där är det främst de kriminella nätverken som varit aktiva, säger Patrik Andersson.
Sakta men säkert har det mediala strålkastarljuset skiftat från de organiserade och disciplinerade kriminella mc-gängen, till de löst sammansatta nätverken i områden som av polisen klassas som utsatta. Utifrån samma formel har också polisens resurser omfördelats.
– Vi har fått kraftsamla för konflikterna inom de lokala kriminella nätverken. Mycket av den verksamhet vi sysslar med, spaning och liknande, har fått ägnas åt mord och sprängningar. Sånt som drabbar allmänheten, säger Patrik Andersson och fortsätter:
– Och polisens resurser räcker inte till allt. Vi har koll på mc-gängen, men med tanke på alla skjutningar och sprängningar i andra miljöer så har det arbetet legat litegrann för fäfot.
Söker sig till landsbygden
Mycket tyder på att mc-gängen trivs med den mer undanskymda tillvaron. Narkotikahandeln är fortfarande en viktig inkomstkälla, men de senaste 10 till 15 åren har huvudverksamheten kommit att kretsa allt mer kring ekonomisk brottslighet och allt mindre om våldsbrott.
Samtidigt finns tecken på att mc-gängen rör sig bort från storstäderna, för en mer tillbakadragen tillvaro på den svenska landsbygden. I Skåne har mc-gängen knappt kvar någon närvaro i form av klubblokaler alls i de stora städerna. Skrämselkortegerna och de våldsamma uppgörelserna är så gott som borta.
– Skillnaden är helt enkelt att många av dem har blivit äldre. Hells Angels är till exempel inte alls lika framträdande som i början av 2000-talet. Vi vet också att de är extremt disciplinerade. Av hävd vet vi att det är svårt att bedriva telefonavlyssning mot dem, för de pratar helt enkelt inte i telefon. De är så pass disciplinerade att de träffas om de ska göra upp något, säger Patrik Andersson.
De konflikter och våldsdåd som ändå går att härleda till mc-gängen grundar sig – enligt gängen själva – i personliga konflikter. Mellan enstaka individer och inte klubben som organisation.
”Har gått väldigt fort”
En liknande förskjutning har skett i Stockholmsförorterna Bredäng och Sätra. För bara drygt ett år sedan var polisens bild tydlig: Det så kallade Bredängsnätverket och mc-gänget Bandidos var tätt sammankopplade. Så är det inte längre.
– Det har gått väldigt fort på bara ett år, konstaterar David Sund, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Skärholmen i södra Stockholm.
I måndags sköts en man i 20-årsåldern ihjäl på öppen gata intill tunnelbanestationen i Sätra. Ett i raden av flera våldsdåd i Stockholm det senaste året.
– Det har varit en ordentlig resa inom Bandidos och de har valt att ställa sig utanför den här konflikten. Som organisation har deras inflytande minskat. Däremot har tongivande aktörer som varit högt uppsatta i Bandidos fortfarande optioner i området. Men det är inte kopplat till Bandidos som organisation, säger David Sund.
Skiftande lojaliteter
Enligt en rapport från Institutet för framtidsstudier hade 2018 nästan 5700 personer kopplingar till de svenska mc-gängen, och var därmed den största kriminella grupperingen i landet. Men det kriminella landskapet ritas nu om i så snabb takt att det idag är svårt att dra några större slutsatser av just den delen av rapporten.
– Vi vill lika gärna som ni journalister hitta mönster. Men när jag pratar med kollegor… det skiftar verkligen från dag till dag. Vilka som är lierade med vilka och vilka som ingår i vilka nätverk. Det är oerhört svårt att kartlägga och lojaliteterna skiftar oerhört snabbt, säger David Sund.
De snabbt skiftande lojaliteterna i de kriminella nätverken gör brottsbekämpningen svårare, säger han. I mc-gängen finns lagar och regler, fasta hierarkier, en viss klädsel och i många fall någon form av arbetsträning. Sådana strukturer saknas nästan helt och hållet i nätverksmiljön.
– En av konsekvenserna är att när vi försöker förklara för en orolig förälder att deras barn är med i ett kriminellt nätverk så kommer vi inte hela vägen in i mål, för vi kan själva ha svårt att definiera varför man bör vara orolig för barnet. Hade vi kunnat visa att en person har på sig en väst med gängtillhörighet så hade det varit lättare för mig att få fram budskapet, säger David Sund.