– Regeringen kan inte stänga ner samhället. Grundlagen tillåter inte det. Sverige har starka grundlagar och det ska vi vara glada för, säger Mirjam Kontio, pressekreterare till inrikesminister Mikael Damberg (S).
I Sverige kan regeringen enbart utlysa undantagstillstånd om vi befinner oss i krig.
Ändringar i ordningslagen
De verktyg regeringen kan använda för att få ner smittan är tillfälliga ändringar i ordningslagen och alkohollagen. Det är det regeringen vill göra nu. Ändra i förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som föreläsningar, teatrar, idrottsevenemang och gudstjänster.
– Att minska antalet deltagare till åtta vid allmänna sammankomster som politiska möten eller gudstjänster är en stor inskränkning i demokratin, säger Mirjam Kontio.
Får jag på på restaurang, bibliotek och gym?
Ja, juridiskt sett, eftersom de verksamheterna inte faller under ordningslagen. I förra veckan beslutade regeringen att utskänkningsställen endast får servera alkohol till klockan 22 och måste stänga 22.30. Det gäller från och med fredag den 20 november till och med 28 februari 2021. Men regeringens rekommendation är stanna hemma och träffa bara dina närmaste.
Får jag ha fest hemma då?
Ja, det går inte att förbjuda. Men att det är tillåtet betyder inte att det är en bra idé.
– Gå inte på gym, ha inga middagar och arrangera inga hemmafester, sa Stefan Löfven på måndagens presskonferens och fortsatte:
– Alla måste fundera på om det man gör nu ökar risken för smitta. Om svaret är ja så bör man avstå.
Får man gå på teater eller krogshow?
Nej. Om beslutet träder i kraft blir gränsen åtta personer på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det gäller även sittande publik på exempelvis teatrar, konserter eller krogshower, något som tidigare hade ett undantag.
Bio då?
Ja, biografer kan fortsatt ha publik i enlighet med lokala restriktioner, i nuläget gäller 50 personer i alla län utom ett.
– Men vi uppmanar alla att undvika sociala kontakter i fyra veckor. Vi kan inte vara tydligare än så, säger Mirjam Kontio.
Vad händer om man bryter mot restriktionerna?
Polisen har rätt att upplösa sammankomsten om det är för många deltagare. Arrangören kan i så fall dömas för brott mot ordningslagen. Straffet är böter eller som mest sex månaders fängelse.
Hur länge ska det vara så här?
Förslaget är ute på remiss hos länsstyrelserna till den 19 november. Därefter väntas regeringen fatta beslut som träder i kraft den 24 november och gäller i fyra veckor. Under perioden ska regeringen i dialog med Folkhälsomyndigheten att ompröva beslutet kontinuerligt. Det är dock upp till varje länsstyrelse att fatta egna beslut om lokala riktlinjer.