– Integrationsfrågan är en av Liberalernas högst prioriterade och Mauricio Rojas var tidig med att identifiera lösningar på samhällsproblem kopplat till misslyckad integration. En liberal och borgerlig regerings integrationspolitik ska genomföras direkt efter valet och jag är glad att Mauricio vill vara med på denna viktiga resa och bistå med sina kunskaper och erfarenheter, säger Nyamko Sabuni i ett pressmeddelande.
Att Mauricio Rojas gör comeback i Liberalerna betyder inte att han också gör comeback i svensk politik. Det gjorde han redan 2019 då Ulf Kristersson värvade honom till Moderaternas egen integrationskommission med orden ”hade Sverige för 20 år sedan tagit honom på större allvar, hade den här kommissionen inte behövts idag”.
Fick sparken – efter 90 timmar
Mellan sitt avhopp från riksdagen 2008 och högersvängen till M har Mauricio Rojas bland annat hunnit med en ultrakort karriär som kulturminister i hemlandet Chile under president Sebastian Pineras 2018.
Närmare bestämt hann det bara gå 90 timmar från att han tillträdde till att han fick lämna posten på grund av några mindre väl valda ord om Historie- och människorättsmuseet i huvudstaden Santiago, uppfört för att dokumentera de brott mot de mänskliga rättigheterna som begicks under Augusto Pinochets militärdiktatur 1973-1990.
”Snarare än ett museum är det en anläggning vars syfte… är att chocka åskådarna, förvåna dem och förhindra dem att resonera på egen hand”, skrev han i boken Dialogo de Conversos 2015, en kritik som han upprepade ett år senare i en intervju med CNN.
Kritiken lät inte vänta på sig. Och den kom från både höger och vänster. Om att han i boken förminskar eller rättfärdigar de oacceptabla, systematiska och allvarliga människorättskränkningar som ägt rum i Chile.
Själv försvarade han sig med att boken handlade om hans politiska resa från vänster till höger i politiken och att han inte längre stod för åsikterna.
”Hårda åtgärder"
Ett år senare, den 28 november 2019, i samband med protestvågen i Chile, alltså samma år som han värvades som Moderaternas integrationskommission, gästade han chilenska TV13 och krävde där hårdare tag mot dem han kallade ”våldsverkare”:
– För att återställa den allmänna ordningen måste man ta till mycket hårda åtgärder, till stora kostnader, inklusive i form av människoliv. Att tro något annat vore befängt.
Till saken hör att människorättsinstitutet INDH i samband med protesterna rapporterat om att polisens och militärens våld redan resulterat i 28 döda, 2 808 allvarligt skadade, 7 259 häktade, 369 anmälningar om tortyr och 79 för sexuella övergrepp. Siffrorna inkluderar 232 personer som förlorat ena eller bägge ögonen efter att ha blivit beskjutna av polisen.
Förnekar kännedom
Själv har Mauricio Rojas sagt att hans politiska bana började i slutet av 60-talet när han gick med i Mir, Chiles vänsterrevolutionära rörelse, något som Mirs ledning hävdat är en lögn.
Innan han gick med i dåvarande Folkpartiet 2002 hann han också med instickare i både Miljöpartiet i Lund och i Moderaterna på riksplanet fram till 2001.
Med tanke på alla svängar, visserligen mest åt höger, är det kanske inte helt lätt att veta vad man har att vänta sig av honom som Liberalernas integrationspolitiska rådgivare.
Avskaffa socialbidrag
Tidigare har han dock föreslagit att socialbidraget avskaffas för flyktingar i arbetsför ålder (men å andra sidan ska de också slippa skatt), han har velat slopa samma socialbidrag i fattiga områden där dessutom särskilda krav skulle ställas på invånarna, han har uttryckt förståelse för att rasistiskt våld är en naturlig följd av massinvandring, han har tidigt gett luft åt teorin att ”etablissemanget” förtrycker oliktänkande och tiger ihjäl problem kopplade till invandring och han har föreslagit att kommuner ska inrätta särskilda ”utvecklingscenter” dit alla som vill ha stöd från staten ska tvingas gå.
Vad de arbetslösa och utsatta skulle göra där hade Mauricio Rojas förresten ett svar på.
Sätta ihop Ikea-möbler.