– Jag vill fortsätta kämpa för att göra Europa grönare, säger Emma Wiesner på en pressträff på fredagsmorgonen.
Hon har suttit i Europaparlametet sedan 2021 och är nu första namn på föreslagna listan. Hon menar att det finns väldigt mycket att göra för att skärpa miljö- och klimatpolitiken inom EU.
– Det finns ingen politik för hur vi ska fasa ut fossila energin tillräckligt, säger hon.
Andranamnet på listan är Abir Al-Sahlani, som suttit hela mandatperioden, sedan 2019, och nu vill fortsätta kämpa för mänskliga rättigheter på flera olika fronter.
– Jag tycker att vi har flyttat fram våra positioner vad gäller hbtqi-communities och deras rättigheter. Men jag tycker vi har brustit när det gäller kvinnors rättigheter. Vi har fortfarande kvinnor och flickor som säljs på den europeiska marknaden som om de var en handelsvara, för männens nöje och sjukliga fantasier. Vi kan inte ha det så i världens enda union av demokratier, att kvinnor kan anses vara en vara, säger hon till Dagens ETC.
Även när det gäller migranters rättigheter anser Abir Al-Sahlani att EU har brustit.
– Vi har fortfarande inte ett migrationspaket på plats. Vi har en stor hemläxa att göra. Nu har vi några månader kvar av förhandlingsutrymme och jag hoppas att vi landar bra, säger hon och utvecklar resonemanget om EU:s allt mer restriktiva migrationspolitik med hårdare yttre gränser.
Synas även före valet
Det tredje namnet på Centerpartiets EU-vallista är lite mer oväntat, om än inte helt okänt för allmänheten.
Svante Linusson, 54-årig matematikprofessor vid KTH, som ibland medverkat som expert i tv.
– Ni kanske mest känner igen mig som den där professorn som är med i tv veckan efter valet för att analysera siffror. Men nu tänkte jag försöka vara med veckorna innan valet stället, inleder han på pressträffen.
Tidigare har Svante Linusson endast varit fritidspolitiker på kommunal nivå i Stockholm, men nu är han sugen på att ge sig in i ett avsevärt större sammanhang.
Hans främsta fokus kommer röra frågor om digitalisering, AI och då inte minst synen på övervakning och värnandet av den personliga integriteten. Frågor som är dagsaktuella inte minst med svenska EU-kommissionären Ylva Johansson förslag om chat control.
– Jag är väldigt kritisk till det. Hon verkar inte riktigt förstå vad det är hon försöker införa. Hon tror att man kan bara hålla på och knäcka krypton för de som gör olagliga saker och inte för alla oss andra. Ska vi ha ett fritt samhälle, ska vi ha en liberal demokrati, så måste människor kunna kommunicera med varandra utan att ständigt riskera att vara avlyssnade, säger han till Dagens ETC.
Protesterna mot FRA-lagen för nästan 15 år sedan var en av de frågor som fick honom att engagera sig Centerpartiet.
– Jag var inte organiserat aktiv själv då, men jag hade verkligen de åsikterna och det var en av sakerna som gjort att jag gick med i Centerpartiet, för det fanns många i Centerpartiet som var engagerade i den frågan.
Partiledaren Muharrem Demirok är stolt över bredden på kandidaterna och ser utgången av Europarlamentsvalet som oerhört allvarligt.
– Om vi tittar på läget runtom i Europa så ser vi att det är krafter som inte vill bygga en liberal demokrati som går starkast nu. Inte bara i Ungern. Italien leds av en nationalistiskt konservativ regering som går starkt. I Tyskland och Frankrike går de nationalistiska krafterna oerhört starkt. Vi ser vad den typen av krafter innebar för Storbritannien där det slutade med att man gick ur EU, säger han till Dagens ETC.