Jag köper ett svinnbröd med kort datum – som ändå ligger i papperspåse med plastfönster – och står sen och stirrar in i kylarna med mejeriprodukter så länge att jag börjar fundera över vad tetrapaks uppfinnare hette. För något år sedan kunde jag åka till en närliggande butik och fylla på en flergångsflaska med mjölk från en närliggande gård, men enligt en anställd glömde kunderna alltför ofta glasflaskorna hemma och mjölkmaskinen togs bort. Jag lägger tetrapaken bredvid frukten i vagnen.
Mer lösvikt
I hyllorna med torra eller konserverade produkter blir det värre. Där finns förpackningar med flera lager, som chokladpraliner i folie, två lager papper och plast. Jag hittar majskorn i konserver inslagna i plast och torsk inslagen i plast inslaget i papper. Med vilken förpackning riskerar det att bli störst svinn och vilken förpackning kommer mest sannolikt att återvinnas? Jag blir lite uppgiven, väljer en trave pappersinslagen tvål istället för duschkräm och ratar de individuellt inslagna kolorna. Men resten av inköpen skiljer sig inte så mycket från tidigare shoppingrundor. Jag hör av mig till Ica, Coop och Axfood – Willys och Hemköps moderföretag – för att fråga varför det ser ut som det gör. Svaren ser du i texten bredvid.
Ett annat alternativ är atthandla mat i butiker som säljer mer lösvikt. Fram vid Järntorget är en av flera butiker i centrala Göteborg som satsar mer på lösvikt än de stora jättarna. Där säljs linser, bönor, kikärtor och en rad andra produkter från stora säckar. Kunderna kan ta med sig förpackningar hemifrån. Vad gör att de kan sälja mer löst och leder det till mer matsvinn? Louise Erlandsson, en av Frams medarbetare, förklarar att det finns flera saker som avgör vad som kan säljas i lösvikt. En del saker kan inte levereras i bulk eller blir dyra både för butiken och kunderna, medan andra är svåra att sälja på ett rent och prydligt sätt. De strävar efter att sälja ännu mer i lösvikt, men ibland kostar det mer än det smakar.
– Vi vill fortfarande hitta lösningar för exempelvis olja och tvättmedel, men sist vi gjorde det funkade det inte. Det blev för mycket arbete, säger hon och och förklarar att det både var svårt att hålla på hygienen och få folk att ta med behållare.
Tugga tandkrämstabletter
De måste ha bra koll på om lösviktsvarorna håller på att bli gamla, för att kunna sänka priset eller till och med ge bort dem gratis, för att undvika svinn. De letar hela tiden efter nya produkter att sälja i lösvikt, men det är många aspekter att ta hänsyn till. Som om varan flugits hit från andra sidan planeten, om den är ekologisk, hållbarhet och i vilken förpackning den levereras till butiken.
– Det finns tandkrämstabletter som man tuggar. Det har varit en jakt länge och väl att få tag på i lösvikt. Någon av våra leverantörer har börjat sälja det, men då kommer de fortfarande i små påsar. Då ser jag inte riktigt fördelen jämfört med annan tandkräm, säger Louise Erlandsson.
Butikerna är fulla av förpackningar: plastlådor, tetrapak, glasflaskor, konserver eller påsar, som snabbt hamnar i soporna. Måste det vara så?
Förpackningar ska göra så att maten hålla längre, skyddas från skador och inte bli kontaminerad. Men samtidigt ökar de resursanvändningen och utsläppen om de bränns. Vi har frågat Ica, Coop och Axfood om de strävar efter att minska antalet förpackningar.
– Vi ställer alltid frågan om leverantören kan ta bort, minska eller byta ut vissa delar av förpackningen. Så det går att minska förpackningsmaterial eller antal komponenter men man måste se till att inte livsmedlet påverkas negativt genom kortare hållbarhet, säger Karin Grönskog, förpackningsutvecklare på Axfood.
Förpackningen viktig
Alla kedjorna väger klimatavtrycket från det potentiella matsvinnet mot avtrycket från förpackningarna.
– Om en köttfärs förfars är det ett jättestort avtryck. Det är jätteviktigt att förpackningen är säker, skyddar och informerar om innehållet, säger Lena Nohrstedt, Coops hållbarhetsstrateg.
Emelie Hansson, som har samma roll på Ica, är inne på samma linje.
– När vi ser på matens hela miljöpåverkan, så är det allra viktigaste att tänka på att maten inte förstörs på vägen. Där har förpackningen en väldigt stor roll att spela, själva förpackningen står för en liten del när det gäller matens totala klimatpåverkan, säger hon.
”Inte självklart med lösvikt”
De stora volymerna livsmedel gör att hanteringen av lösviktsvaror kan bli svår när det gäller exempelvis hygien, hållbarhetsdatum och allergier.
– Det är viktigt att man testar alla lösningar som finns för att minska belastningen från maten vi säljer. Men det är fortfarande inte alltid helt självklart att det är bättre med lösvikt, säger Emelie Hansson och poängterar att det ändå krävs förpackningar för att forsla varor till och från affären.
Säkerhet har prioriterats
Butikerna kan sätta press på leverantörerna att använda mer cirkulära förpackningar, men hittills har kraven i större grad handlat om livsmedelssäkerhet, enligt Lena Nohrstedt. Karin Grönskog förklarar att de fortfarande ser en rad utmaningar innan alla förpackningar är cirkulära.
– Där det går att hitta ett material som levererar likvärdigt på livsmedelssäkerhet, hållbarhet och befintlig produktionsprocess – samt kan materialåtervinnas – då gör vi bytet.
De vill dock inte lägga ansvaret på kunderna.
– Det är svårt för en konsument att tänka i alla steg, därför tycker vi att det är vårt ansvar att sätta ut de bästa förpackningarna till de produkterna som de ska användas till, säger Emelie Hansson.