Efter åtta månaders utredning överlämnade Mats Svegfors år 2022 de förslag som skulle utgöra grunden till det nya mediestödssystemet.
Ett system som fått hård kritik, redan innan den slutgiltiga fördelningen presenterades i måndags.
Dagens ETC har pratat med Mats Svegfors, tidigare chefredaktör för Svenska Dagbladet och borgerlig statssekreterare, om turerna kring det nya mediestödet.
Hur kommer det sig att den här processen tagit så lång tid?
– Det kan jag bara delvis svara på, när vi inledde vårt utredningsarbete var processen redan i slutspurten. Det jag kan säga är att oerhört starka intressen har varit involverade, varav en hel del står mycket nära den etablerade maktstrukturen. De här intressena har spelat in och bland annat lett till fördröjningar och komplikationer i den slutgiltiga politiska hanteringen.
Hur väl stämmer det stöd som nu offentliggjorts med de förslag som presenterades i er utredning?
– Det förefaller mig att det stämmer rätt väl. Tyngdpunkten i vår utredning låg på det lokala och vi resonerade som så att knappheten i nyhetsjournalistiken i demokratins tjänst skulle framträda framför allt på lokal nivå. Riksmedier finns fortfarande i överflöd och därför ansåg vi att det viktiga var att säkra stödet för lokalmedier.
Garanteras mediemångfalden i och med den här fördelningen?
– Ett mycket rakt svar på frågan är nej. I vårt förslag har vi förskjutit fokus från att handla om mångfald till att säkerställa att det på lokal och regionala marknader ska finnas några nyhetsmedier överhuvudtaget.
– Sedan när det gäller mångfald räcker det egentligen inte med att titta på vilka medier som finns. Man behöver försöka förstå hur de stora medierna fungerar, vilken mångfald som de stora medierna i praktiken säkrar. Och det är klart att det här i Sverige finns en betydande mångfald inom ramen för de stora tidningarna och etermedierna. Miljöfrågan, till exempel, är viktig för Dagens ETC, på goda grunder. Men det är inte så att miljöjournalistiken upphör om Dagens ETC slutar ges ut. Det är inte heller så att ett vänsterperspektiv är helt frånvarande i public service och de stora medierna. Utan där finns en intern mångfald.
Vilka lärdomar kan man dra från den här processen?
– En uppenbar lärdom är att det naturligtvis är väldigt komplicerat med selektiva stöd till verksamhet som är så nära knuten till demokratin. Men alternativet är ju att det inte skulle finnas något stöd alls. Jag tycker att Mediestödsnämnden har gjort ett föredömligt arbete i att förklara och visa hur man har resonerat. Det går annars ofta en sjuka hos myndigheter att inte motivera sina beslut, men från Mediestödsnämndens sida har man varit förvånansvärt transparent.