BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men den här torsdagskvällen står de båda i ett stort kök i Frälsningsarméns lokaler på Södermalm och lagar mat tillsammans med åtta svenska gäster.
– Jag är här för att det känns jättespännande och kul att lära mig mer om er kultur och mat, säger Madeleine, en av de som har nappat på inbjudan till den annorlunda matlagningskursen.
Kunna komma i arbete
Efter en kort presentation med tillhörande fika sätter det igång. Rodica och Ramona tar snabbt initiativet och fördelar arbetsuppgifter i rasande tempo. Grönsakerna hackas effektivt och alla pratar i munnen på varandra. Stämningen är uppslupen och glad, men samtidigt målmedveten. På menyn står vegetariska kåldolmar, kycklinggryta och äppelpaj.
– Jag vill att de ska äga projektet själva. Att de ska få in pengar genom den här kursen och kunna komma i arbete. Det saknas tusentals jobb inom restaurang- och hotellbranschen, säger Mirjam Neuman, som arrangerar matlagningskursen och arbetar som projektledare på Frälsningsarméns EU-center.
Hon träffar EU-migranter från Rumänien dagligen i sitt arbete och är trött på hur de beskrivs i media.
– De framställs ofta som en börda, inte en tillgång. Det vill vi ändra på. Och de måste komma till tals själva i debatten. Nu pratar man bara om dem, inte med dem. De är helt uteslutna ur samtalet.
Älskar att laga mat
Riset kokar, tomaterna och champinjonerna är hackade och nu ska kåldolmarna rullas.
Ramona visar skickligt hur det ska göras. Madeleine tittar på och kämpar för att göra likadant.
– Inte godkänt, skrattar Ramona och gör om Madeleines försök till kåldolme.
Ramona rullar vidare med perfektion och lägger kåldolmarna i en vacker ring i kastrullen och lägger därefter på lagerblad och kryddar med peppar.
Samtidigt sköter Rodica kycklinggrytan med säker hand. Och direkt när den är satt på spisen påbörjas äppelpajen. Det går snabbt, men det är inte stressigt, menar hon.
– Nej nej, inte alls. Det är ju vårt jobb. Det är bara jätteroligt. Jag älskar att laga mat och vill göra det hela tiden, säger Rodica.
Tiden går fort och maten börjar bli färdig. Rodica och Ramona dukar fram alla rätter.
– Det doftar otroligt gott, säger gästerna i munnen på varandra.
– Pofta buna! säger Rodica och Ramona.
Det betyder smaklig måltid på rumänska och är namnet på kvällens matlagningskurs.
”Mötet är nog det viktigaste”
Alla slår sig ner och äter med god aptit, klockan är mycket och hungern är stor.
– Det är fantastiskt fint att ni gör det här. Otroligt bra, säger Gittan, en av gästerna som kommit för att lära sig mer om maten och kulturen.
Matlagningskursen handlar lika mycket om matlagning som om själva mötet mellan människor.
– Ja, det fyller ju många funktioner, mötet är nog det viktigaste, säger Miriam.
Snart ska Rodica och Ramona åka hem till Rumänien ett tag. Juni är festmånad då det äts och dricks med hela släkten. De ska få träffa sina barn och familjer, men i slutet av sommaren kommer de tillbaka till Sverige igen. Då blir det förhoppningsvis fler matlagningskurser och fler möten.