Skogens sätts i brand som ett sätt att avskoga marken, och därmed öka ytorna där det går att föda upp boskap eller odla. Odlingarna består ofta av sojabönor som används till djurfoder, och som till stor del exporteras – både nötkött och sojaprodukter hör till Brasiliens viktigaste exportvaror.
Enligt USDA (United States Department of Agriculture) står Brasilien för nära 20 procent av all världens köttexport. Förra året exporterades totalt 1,6 miljoner ton nötkött – den största mängden någonsin.
Kunder kräver stopp
En del av det här köttet, runt sju procent, når EU och Sverige. Mycket talar dessutom för att andelen kommer att öka i och med handelsavtalet mellan EU och Mercosur-länderna (Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay). Avtalet innebär reducerade tullar på nötkött. Därmed blir det billigare att köpa in, och om efterfrågan ökar på det brasilianska köttet ökar också behovet av betesmark och djurfoder.
Men samtidigt har flera röster höjts för att stoppa frihandelsavtalet. Bland annat har Irlands premiärminister Leo Varadkar sagt att Irland kommer rösta mot så länge Brasilien inte vidtar åtgärder för att rädda Amazonas. Även Frankrikes president Emmanuel Macron har hotat med att stoppa avtalet.
Men också bland konsumenter höjs nu röster för att sätta press på Brasilien. De stora svenska butikskedjorna har kontaktats av kunder som kräver att de slutar sälja brasilianskt kött, och över 10 000 människor har skrivit under organisationen Skiftets kampanj om att bojkotta kött från Brasilien.
”Känner oss trygga”
Men matkedjorna själva ser ingen anledning att stoppa brasilianskt kött.
– Den allra största delen av det kött vi säljer är svenskt, men det går inte att uppfylla efterfrågan med bara svenskt kött, säger Tobias Rydegren, presschef på Coop.
Coop importerar sitt kött via leverantören Naturkött, och enligt Tobias Rydegren köper de in sitt kött från producenter i delstater utanför Amazonas.
– De har en lång relationen med landet, och därmed har de kunnat påverka produktionsmetoderna så att produktionen sker på ett ansvarsfullt sätt. Det tror vi är en bättre metod än att sluta handla från Brasilien, säger han.
Kan ni vara säkra på att köttet ändå inte kommer från Amazonas?
– Det står i våra varuvillkor och vi har själva varit på plats och använder oss också av oberoende kontrollanter, så vi känner oss trygga i det.
Även ICA och Axfood, som äger Hemköp och Willys, resonerar på liknande sätt. De säljer brasilianskt kött – men bara sådant kött som är producerat utanför Amazonas.
– Vi är väl medvetna om att köttproduktionen i Brasilien kan vara problematisk, men vi gör affärer med leverantörer och inte med länder. När vi köper kött gör vi det från områden som är långt ifrån Amazonas och regnskogarna, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood.
I WWF:s köttguide är kött från Brasilien rödlistat. Anna Richert, matexpert på WWF, menar att företag som köper in kött därifrån därför måste kunna berätta hur de säkrar att köttet inte bidrar till markomvandling eller avskogning.
– Utifrån hur det brasilianska regelverket ser ut har vi gjort bedömningen att rödlista. Det klart att företag som importerar i sin tur kan ställa krav som gör att produktionen är bättre än landets egna krav, men i så fall måste de berätta det, och gärna bidra till att förändra produktionen i landet ifråga, säger hon.
Krav på att köttet inte ska produceras i Amazonas räcker inte, menar Anna Richert.
– Avskogning i Amazonas är ett problem, men i många fler områden runtomkring sker markomvandling som också det är problematiskt. Viktiga gräsmarker bryts upp för att odla foder och hålla djur, säger hon.
Billigt är inte alltid så bra
Ett av matbutikernas argument för att sälja brasilianskt kött är att det svenska köttet inte räcker till. Ett annat är att alla inte har råd med svenskt kött.
– För en del konsumenter är det en prisfråga, det utländska köttet är billigare. Människor som har det lite knapert har inte råd med svenskt kött, säger Claes Salomonsson.
Men Anna Richert tycker inte att de argumenten håller.
– Att köttet är billigare är i sig en varningssignal. Köttet är billigare av en anledning. Och med tanke på att det är tydligt att vi behöver äta mindre men bättre kött, kan vi inte säga att det svenska köttet inte räcker. Det räcker nog ganska så bra.
Skulle följa en bojkott
Det finns också de som menar att det enda rätta är att bojkotta varor från Brasilien helt. Till exempel tog matvarukedjan Paradiset ett sådant beslut i början av sommaren. De menar att Jair Bolsonaros jordbrukspolitik, skogsskövlingen och användandet av miljöskadliga bekämpningsmedel, gör det omöjligt för dem att fortsätta sälja brasilianska produkter. Men varken Ica, Coop eller Axfood vill gå den vägen.
– Vi tror inte att man kommer åt problemen genom att avstå från att handla med de bönder och leverantörer som sköter sig. Ica handlar med företag och inte med länder, men om det skulle bli en handelsbojkott mot hela landet och alla företag från Brasilien skulle vi såklart följa den, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på Ica Gruppen.