– Vi får besked i slutet av januari, så det blir en nervös väntan tills dess. Förra hösten beviljades 27 procent av ansökningarna om yrkesutbildningar statsbidrag, säger Anna Spalin.
Många sökande
Utbildningen till skötare är tvåårig. Går allt enligt planerna börjar 20 nya elever nästa hösttermin och ytterligare 20 vårterminen 2018. Tandsköterskeutbildning är på tre terminer. Ansökningen gäller 20 elever som börjar vårterminen 2017 och ytterligare 20 elever som börjar i juli 2018.
– Numera går det endast att läsa till tandsköterska på en yrkeshögskola. Utbildningen finns på ett tiotal platser i landet. Förra intagningen sökte 312 personer till våra 20 platser, berättar Anna Spalin.
Till skötareutbildningen sökte 60 personer förra intagningen.
Bristyrken
Både tandsköterska och skötare inom psykiatrisk vård och omsorg är klassade som bristyrken av Arbetsförmedlingen.
– Tidigare elever har inte haft problem med att få jobb efter avslutad utbildning, säger Anna Spalin.
Yrkesutbildningarna är eftergymnasiala och drivs i nära samarbete med berörda branscher. I Masugnens utbildningar är både Region Örebro och privata aktörer involverade.
– Det är branscherna som bestämmer vilka utbildningar som behövs.
Yrkeshögskolan har nationellt intag och merparten av utbildningarna läser eleverna på distans. Masugnen ordnar praktikplatser åt dem i hemkommunerna. Men många av eleverna kommer från länet och det finns en förhoppning om att de ska stanna kvar här efter utbildningen.
Tandvårdsbiträden
Tandsköterskor är det så stor brist på i länet att Region Örebro har infört det nya yrket tandvårdsbiträden inom Folktandvården. Tandvårdsbiträden saknar formell utbildning. De får istället utbildning på plats ute på praktiker i några dagar innan de börjar arbeta.
– De utför enklare sysslor för att frigöra tid för tandsköterskorna, säger Ewa Straumits, ordförande för fackförbundets Visions Örebroavdelning.
Tandvårdsbiträden infördes på prov. Nu vill arbetsgivaren göra försöket permanent.
– Vi ligger i förhandlingar. Tandvårdsbiträdena behövs eftersom det är så stor brist på tandsköterskor, men det är inte en optimal lösning. Bland annat tjänar utbildade tandsköterskor endast 2 000 kronor mer per månad än biträdena och vi anser att utbildning ska löna sig, säger Ewa Straumits.