– Det är urtråkigt. Det är negativt på så många plan när en välfungerande enhet stängs, säger Mia Ahlberg om att förlossningen i Karlskoga stängs.
– Dels för att gravida kvinnor vill kunna föda där. Men också för att det inte är säkert att barnmorskor och läkare stannar kvar i yrket när en arbetsplats stänger. Och i dagens läge har vi inte råd att förlora någon.
Kritisk till underlag
Hon är kritisk till det underlag som har använts för att motivera stängningen. Bristen på neonatalavdelning lyftes fram också när BB i Sollefteå lades ned 2017. Mia Ahlberg gick då igenom statistiken för Sollefteå tio år bakåt i tiden och kunde inte konstatera att vården var sämre där än någon annanstans i landet och menar att det bara är ekonomiska orsaker som låg bakom beslutet.
– När det gäller patientsäkerheten så är det inte bevisat med siffror att den blir sämre på en liten enhet. Istället utgår man från enstaka fall. Det är inte så vi ska jobba. Vi ska använda underlag som har tagits fram under en längre tid och göra korrekta jämförelser.
Men är det inte en risk att föda barn på en enhet där det saknas neonatalspecialister?
– Vi vet att när vi selekterar, alltså bara låter de kvinnor som är lågrisk föda på en liten enhet, så är risken extremt liten att det ska hända någonting.
”Inte något sjukligt”
Mia Ahlberg tycker att vi ska fokusera mer på kvinnans rätt att välja vilken typ av förlossning hon vill ha.
– Istället för att bara lyssna på en yrkesgrupp, neonatologerna, så måste vi också fokusera på vilka rättigheter kvinnorna har vid graviditet och förlossningar. De flesta förlossningar är inte patologi, alltså inte något sjukligt. En frisk och normal förlossning behöver inte några specialistläkare. Och ska vi alltid kräva att det finns specialister tillgängliga så blir det en väldigt dyr vård och det finns också en risk att vi är inne och medikaliserar ett normalt födande. Alltså använder metoder som att sticka hål på hinnorna, värkförstärkande dropp och kejsarsnitt i onödan.