Vid smittspridningen sattes en omfattande smittspårning i verket. Över 2000 personer som varit i kontakt med de mässlingsdrabbade söktes upp. Man kunde konstatera att smittan i Göteborg kommit in via en utlandsresenär.
– Det har blivit mycket mässlingen ute i Europa och många av världens länder. Om man inte är vaccinerad och reser utomlands så är risken större att man blir smittad och sjuk, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland.
Han fortsätter:
– Den svaga punkten är ovaccinerade som reser i länder med mycket mässling.
I våras dök skyltarna upp igen på vårdinrättningarnas dörrar i Göteborg. Ett fall av mässlingen hade konstaterats i stadsdelen Bergsjön. Men den här gången växte inte siffran.
– Det är viktigt att man tidigt tänker mässlingen och provtar för mässlingen. Då startar alla rutiner runt, för att försöka hitta alla som kan ha utsatts för smitta, säger Thomas Wahlberg.
Utbildat vårdpersonal
Sedan utbrottet för två år sedan har Smittskydd Västra Götaland utbildat vårdpersonal kring viruset och medvetenheten har ökat – vården är mer på tårna inför att mässlingen kan dyka upp igen, menar han och tillägger att med bara ett konstaterat fall så har Västra Götalandsregionen haft tur i år.
Nio fall i Stockholm
I övriga landet har mässlingslarmen dykt upp i spridda skurar. Stockholm har haft nio fall under våren, närliggande Uppsala två, medan Skåneregionen har haft totalt sex fall under april, maj och juli. Sammanlagt handlar det om 19 fall i riket fram till och med juli.
Men varken Thomas Wahlberg eller Ann-Sofie Cavefors, som är barnhälsoöverläkare i Västra Götalandsregionen, är oroliga för att det ska bli några större utbrott eftersom vaccinationstäckningen i dagsläget är hög. De senaste siffrorna visar att i snitt över 97 procent av alla föräldrar i Sverige som förra året erbjudits vaccination av sina barn vid 18 månaders ålder hade tackade ja.
– Vi har legat på samma nivå under ganska lång tid. Det är väldigt bra siffror som visar på ett förtroende för vaccinationsprogrammet, säger Ann-Sofie Cavefors.
Inget omfattande motstånd
I Göteborg skiljer sig siffran lite åt i de olika stadsdelarna, mellan 93,8 procent i Angered och 98,5 procent i Lundby. Men Ann-Sofie Cavefors ser alltså inte något omfattande vaccinationsmotstånd bland föräldrar i landet idag, även om vissa är tveksamma och ställer mer frågor än tidigare. Den falska forskningsrapport som kom på 90-talet som hävdade att det finns en koppling mellan autism och vaccinet ställer fortfarande till problem, men en del föräldrar vill också vänta tills barnet är något äldre. Med tanke på att sjukdomen och dess följdsjukdomar är som farligast när barnen är små, skulle en sådan fördröjning kunna vara ödesdiger. I låginkomstländer, i huvudsakligen Asien och Afrika, är mässlingen fortfarande en av de vanligaste dödsorsakerna bland barn under fem år.
Vet föräldrar i Sverige idag hur potentiellt farlig sjukdomen är?
– Ja, det tror jag. Men jag tror också, när det gäller mässlingen, så har vi glömt hur allvarliga sjukdomarna är när vi inte har dem i vårt samhälle längre. Då tittar man mer på biverkningarna av vaccinet. Det är lite vaccinationens paradox, säger Ann-Sofie Cavefors.
Mer eftertanke vid resor
Mässlingsutbrotten i Europa kräver nu mer eftertanke vid resor, menar Thomas Wahlberg.
– Vi ser en ökning i många fler länder att man som enskild behöver tänka till. De allra flesta har skydd, men för exempelvis små barn som ska ut och resa kan vaccinationen behöva tidigareläggas.